Доступність посилання

ТОП новини

Transparency Іnternational закликає ЄС подовжити санкції проти українських екс-чиновників


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міжнародна антикорупційна неурядова організація Transparency International закликає Європейський Союз поновити й підсилити санкції проти колишніх українських чиновників.

«Transparency International закликає Європейський союз поновити та посилити політичні й економічні санкції проти старої команди Януковича. Простіше кажучи, країни ЄС не повинні дозволяти політикам із близького корупційного оточення Януковича перетинати їхні кордони. ТІ закликає бойкотувати їхні бізнеси та не підписувати із ними контрактів», – мовиться в заяві організації.

Крім того, Transparency International закликає російські органи влади до співпраці з українськими у питанні покарання колишнього президента України Віктора Януковича.

У заяві зазначається, що Тransparency International Росія підтримуватиме ТІ Україну у викриванні статків Януковича в Росії.

«Ми підозрюємо, що його маєток у Межигір’ї – це лише вершина айсберга. Ми маємо намір знайти інші шматки його багатств у Росії і зробимо усе можливе, аби ні Москва, ні Ростов не служили прихистком для колишніх диктаторів, таких, як Янукович», – сказав виконавчий директор ТІ Росія Антон Помінов.

Також Transparency International закликає українські органи влади до повного розслідування корупційних злочинів колишнього президента, здійснення правосуддя щодо нього.

У січні дипломати Європейського союзу провели дебати щодо продовження санкцій, пов'язаних з анексією Криму та проти Януковича і його соратників. Термін дії цих санкцій спливає у березні.

Раніше видання Wall Street Journal попереджало, що через бездіяльність української прокуратури санкції щодо Януковича і його оточення можуть скасувати вже навесні. Ці санкції передбачають замороження активів та заборону на в’їзд.

Очікується, що остаточне рішення Рада міністрів ЄС ухвалить до кінця лютого.

Проти Януковича та ще 16 чиновників обмеження були запроваджені через підозри у незаконному привласненні державних коштів і порушенні прав людини. У європейському санкційному списку за дії проти територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України перебуває 149 осіб та 37 компаній.

XS
SM
MD
LG