Доступність посилання

ТОП новини

Столтенберг: НАТО не хоче нової Холодної війни – вже триває гаряча війна на Сході України і в Сирії


Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ
Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ вкотре заявив, що НАТО не шукає конфронтації з Росією.

Виступаючи на засіданні комітету Європарламенту у закордонних справах, Столтенберґ наголосив у вівторок: «Ми не хочемо нової холодної війни». Однак, за його словами, «на Сході України, і в Сирії, і в інших місцях – не йдеться про те, чи ми хочемо холодної війни. Існує гаряча війна, яка в реальний спосіб відбувається. Це також, звичайно, відбивається на нас, тому що це по сусідству з нами, і якщо наші сусіди нестійкі, це, звичайно, також впливає на нашу безпеку».

За словами Столтенберґа, саме тому найбільше з часів Холодної війни зростання потужності натовської колективної безпеки має на меті надіслати Росії чіткий сигнал. «Це робиться не для розгортання війни, а для її запобігання, та для надсилання чіткого сигналу: атака проти будь-якого союзника по НАТО зустріне відповідь» – переконаний генеральний секретар НАТО.

Щодо України, яка потерпає від прямої та гібридної війни з боку Росії, Північноатлантичний альянс заявляє, що вона має його повну політичну підтримку. Втім, лише це не може допомогти стабілізувати ситуацію на її сході, тож НАТО, каже Столтенберґ, надає Києву різного роду практичну підтримку, для того, «щоб вона могла міцніше протистояти зовнішньому тискові».

У Європарламенті зазначають, що життєво важливе значення на тлі агресії Росії та екстремізму й насилля на Близькому Сході та на Півночі Африки мають відносини між НАТО і ЄС.

XS
SM
MD
LG