Доступність посилання

ТОП новини

Вихід Чехії з ЄС міг би означати повернення до сфери впливу Росії – чеський прем’єр


У столиці Чехії у лютому пройшла низка демонстрацій за і проти політики ЄС щодо мігрантів (фото від 6 лютого)
У столиці Чехії у лютому пройшла низка демонстрацій за і проти політики ЄС щодо мігрантів (фото від 6 лютого)

Голова уряду Чеської Республіки Богуслав Соботка вважає, що в разі виходу Великої Британії з Європейського союзу – її прикладом могли би скористатися й інші країни ЄС, включно з Чехією. Про це, як повідомляють чеські ЗМІ, чеський прем’єр заявив у вівторок на зустрічі з журналістами.

Імовірний вихід Великої Британії з ЄС для Чеської Республіки «може мати справді величезні наслідки». На думку Богуслава Соботки, в цьому разі і в Чехії можуть розпочатись дебати щодо виходу країни з ЄС.

Чеський прем’єр вважає, що потрібно пояснювати громадянам, чому країна має залишатись членом Європейського союзу, а не навпаки.

Серед головних аргументів чільний чеський політик назвав можливі «втрати в економіці й безпеці країни» – в цьому випадку, на його думку, Чехія могла б повернутись до сфери впливу Росії.

Такий розвиток означав би «цілковите заперечення всіх досягнень розвитку Чеської Республіки після 1989 року – року демократичної Оксамитової революції», застеріг Богуслав Соботка, пообіцявши докласти всіх зусиль, щоб до цього в країні не дійшло.

Чеський прем’єр також попередив, що можливий вихід Великої Британії з ЄС може підняти хвилю націоналізму і сепаратистських рухів, які могли б охопити увесь європейський континент, включно з Чехією.

23 червня цього року громадяни Великої Британії на всенародному референдумі висловлять своє ставлення щодо членства країни в Європейському союзі. За те, щоб Велика Британія залишилась у складі ЄС, виступає, зокрема, прем’єр-міністр Дейвід Камерон, а також члени королівської родини. За вихід країни з ЄС виловлюється низка британських політиків, серед яких і кілька членів кабінету міністрів.

XS
SM
MD
LG