Доступність посилання

ТОП новини

Свідчення про Майдан: 150 історій


Свідчення про Майдан: 150 історій (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Свідчення про Майдан: 150 історій

«Дуже важливо знайти той момент, коли свідчення ще будуть наближені до реальності» – Бистрицький

Київ – В українській столиці презентували книгу «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014». Видання є спільним проектом Києво-Могилянської бізнес-школи та видавництва «Дух і літера», реалізованим за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». У книзі зібрано близько 150 спогадів учасників Революції гідності. Ініціатори проекту вважають, що Майдан став «зоряним часом української історії», який сьогодні потребує аналізу і глибокого осмислення.

На презентації ініціатори проекту розповіли, як збирали історії людей та поділилися думками про феномен Революції гідності. Також творці книги говорили про власну духовну трансформацію, поштовх якій дав Майдан.

Леонід Фінберг, соціолог, дослідник культури, головний редактор видавництва «Дух і Літера», упорядник книги, знає напам’ять ледь не кожну історію. За його словами, робота над проектом тривала півтора роки, і кожен спогад мимоволі закарбовувався в пам’яті.

Я побачив, що ці люди говорили такі слова, які не скаже жоден письменник
Леонід Фінберг

«Спочатку я запитував себе: що можуть сказати ті, хто не звик говорити, але був визначальним для перемоги Майдану? Потім я побачив, що ці люди говорили такі слова, які не скаже жоден письменник», – зазначив Леонід Фінберг.

Упорядник книги наголосив на необхідності максимально детально зафіксувати пам’ять про Майдан, щоб надалі вона не спотворювалася. Також, за словами Леоніда Фінберга, потрібно усіляко залучати молодь до подібних проектів, а щоб юне покоління свідомо цікавилося історією, соціолог запропонував використовувати ефективні методи її подачі у вигляді дайджестів та виставок.

«Україна стала вічною як нація, як факт світової культури і цивілізації»

Виконавчий директор Міжнародного фонду «Відродження» Євген Бистрицький зауважив, що після Майдану «Україна стала вічною як нація, як факт світової культури і цивілізації» та закликав провести роботу над осмисленням Революції гідності.

«Свідчення інтерпретативні. У нас змінюється погляд на те, що було в минулому. Дуже важливо знайти той момент, коли свідчення ще будуть наближені до реальності. Варто зробити певні узагальнення щодо Майдану, провести роботу над осмисленням цих подій. Ми готові підтримати таку дослідницьку роботу», – зазначив Євген Бистрицький.

Тисячі переплетених життєвих маршрутів

«Гостинною» книгу назвав Олексій Сігов, випускний редактор видавництва «Дух і Літера», мовляв, у ній треба вислуховувати людей і сприймати події їхніми очима. Олексій почав досліджувати тему свідчень як культурного феномену ще до початку Майдану, а революційні події стали практичним майданчиком для його напрацювань. Революцію гідності випускний редактор визначив як тисячі переплетених життєвих маршрутів. Бо він і сам досі тримає в пам’яті обличчя, які мелькали в натовпі Майдану.

Ці 150 імен – це не спроба закрити Майдан, вичерпати його історії. Навпаки, це жест до співрозмовника, бажання почути й ті свідчення, які не увійшли в книжку
Олексій Сігов

«Я теж дав свідчення. Мені дивно бути обраним, бо поруч зі мною події на Майдані переживали ще тисячі інших людей. Проте мені здається, що ці 150 імен – це не спроба закрити Майдан, вичерпати його історії. Навпаки, це жест до співрозмовника, бажання почути й ті свідчення, які не увійшли в книжку. Я переживав Майдан через своє світосприйняття, а прочитавши інші тексти, побачивши інші позиції, переконався, що все було набагато складніше», – зазначив Олексій Сігов.

Роман Коляда пережив події Майдану із Псалтирем у руках і під час найбуремніших подій допомагав людям єднатися в молитвах. Диякон Української православної церкви Київського патріархату, піаніст-імпровізатор, журналіст, радіо- та телеведучий зізнався, що Революція гідності допомогла і йому трансформуватися духовно, та закликав говорити про Майдан повсякчас.

Видання «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014» приурочене до третьої річниці Революції гідності. Це спогади оборонців, медиків, священиків, митців – людей різного віку й фаху, які були учасниками й свідками Майдану.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG