Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина вважає, що умови перемир’я в Сирії вигідні офіційному Дамаску


Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан (ілюстративне фото)
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан (ілюстративне фото)

Туреччина вимагає виключити з угоди про перемир’я щодо Сирії «Загони народної самооборони» – воєнізоване крило партії сирійських курдів Демократичний союз, назвавши цю організацію «терористичною».

Виступаючи в середу в Анкарі, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоґан заявив, що в домовленості США та Росії про умови припинення вогню в Сирії потрібно в один ряд з угрупуваннями «Ісламська держава»і «Фронт ан-Нусра» (сирійське відділення «Аль-Каїди») поставити головну організацію сирійських курдів, яку турецький лідер вважає «терористичною».

Ердоґан назвав «великою брехнею» те, що це угруповання підтримують іноземні держави, які воюють у Сирії, тому, що воно є «головною силою, яка протистоїть бойовикам» «ІДІЛ».

За словами Ердоґана, в принципі Туреччина підтримує ідею припинення вогню, однак, на його думку, США, Євросоюз, ООН, Росія та Іран упрямій або непрямій формі допускають вбивства мирних сирійців пропрезидентськими силами.

«Просто смішно говорити, що Росія бореться з «ІДІЛ» або проти терористів. Як тільки вона прийшла в регіон, то відразу ж почала –разом з режимом Асада – безжально бомбити опозицію», – заявив президент Туреччини, наголосивши, що умови перемир’я дають переваги офіційному Дамаску.

Напередодні держсекретар США Джон Керрі виступив у Сенаті із планом щодо перемир’я в Сирії і повідомив про наявність плану «Б» – для випадку, якщо Дамаск і Москва в найближчі дні не продемонструють серйозності своїх намірів щодо перемир’я і переговорів про «перехідний політичний період». «Зараз ведеться активна дискусія з питання про План Б на той випадок, якщо ми не досягнемо успіху за столом переговорів», – заявив Керрі, виступаючи у вівторок у сенатському Комітеті США з міжнародних відносин.

Угода, досягнута Вашингтоном і Москвою щодо режиму припинення вогню має набути чинності 27 лютого.

XS
SM
MD
LG