Доступність посилання

ТОП новини

Чехія планує запрошувати українських медичних сестер на роботу


Празька клініка «Мотол», де також отримували допомогу поранені українці з Майдану
Празька клініка «Мотол», де також отримували допомогу поранені українці з Майдану

У чеському Міністерстві охорони здоров’я обговорюють можливість запрошувати на роботу медичних сестер із Польщі, Словаччини та України.

Як повідомляють у середу чеські ЗМІ, працівники міністерства вважають, що найшвидша і найефективніша допомога – це запросити медичних сестер з України. «Ми про це вже говорили, до того ж, маємо багатий і добрий досвід співпраці з Україною», – наголосила заступник міністра охорони здоров’я Чехії Ленка Теска Артоштова.

Чехи будуть також звертатись за допомогою до Польщі й Словаччини, адже для медичних сестер із цих країн-членів ЄС не потрібні спеціальні дозволи на роботу, словацькі медсестри також не мають проблем з мовою, а польським достатньо буде здати іспит з чеської мови, мовиться у публікації.

Фахівці кажуть, що з працевлаштуванням медсестер з України можуть виникнути складнощі, оскільки крім мовної адаптації Чехія повинна буде насамперед вирішити проблему видачі дозволів на роботу. Однак у чеських лікарнях на це готові. Україна «на цю мить для нас – єдиний можливий крок, єдине можливе місце, куди ми можемо звернутись», – наголосив Мілослав Людвік, керівник «Мотола» (Motol), найбільшого празького шпиталю, де станом на сьогодні бракує 60 медичних сестер.

Міністерство охорони здоров’я Чехії вже співпрацює з міністерством закордонних справ над тим, щоб включити посаду медичної сестри до переліку найпотрібніших фахівців, яких Чехія хоче запросити з України.

Працевлаштування українських медичних сестер у Чехії підтримує також чеська Асоціація сестер. На думку голови організації, Мартіни Шохманової, «за нинішніх обставин це єдиний шлях, як упоратись з проблемою нестачі середнього медичного персоналу».

У Чеській Республіці впродовж останніх 30 років кількість медичних сестер скоротилась на 36 відсотків. Більшість із них виїжджає на роботу до сусідньої Німеччини та до Австрії.

Середня заробітна плата медичної сестри в Чехії становить в перерахунку із чеських крон близько 1 тисячі євро, в Німеччині – 2.300 євро.

XS
SM
MD
LG