Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровське метро: легше затопити, ніж добудувати?


Вхід до однієї зі станцій дніпропетровського метро
Вхід до однієї зі станцій дніпропетровського метро

Заступника мера Погребова, який першим оприлюднив плани затоплення, обурені жителі називають «Дмитром-затоплювачем»

Дніпропетровськ – У Дніпропетровську розглядають можливість консервування недобудованих шахт і станцій метро, зокрема шляхом затоплення. У мерії вважають: для продовження добудови підземки треба чимало грошей, а окупиться добудована гілка дуже нескоро. А втім, ці заяви викликали шквал критики серед фахівців-метробудівців і громадських активістів. Заступника мера Дмитра Погребова, який першим оприлюднив плани затоплення, обурені жителі називають «Дмитром-затоплювачем» і наголошують, що метро – не іграшка в руках чиновників.

Дніпропетровське метро: легше затопити, ніж добудувати?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Дніпропетровське метро – сумнозвісний рекордсмен України. Наймолодша в державі підземка водночас є найбільшим довгобудом. Споруджувати її почали майже 30 років тому, але ввели в експлуатацію тільки одну гілку – шість станцій. Її називають «дитячим атракціоном»: з кінця в кінець можна доїхати за 12 хвилин. Метро зв’язує залізничний вокзал з одним із віддалених мікрорайонів, відтак перевозить лише по мільйону пасажирів на місяць, це набагато менше, ніж трамваї та тролейбуси. Вийти на пристойніші показники рентабельності, кажуть в дирекції метрополітену, можна буде тільки після добудови хоча б ще однієї гілки, яка сягне центру міста й буде затребуваною.

Через брак коштів місто згаяло чимало часу: бували роки, коли не прокладали жодного метра тунелю. Вже не один голова облдержадміністрації, прем’єр чи президент після вступу на посаду заявляв: наступний рік буде вирішальним у прискоренні будівництва. А втім, завершувалось щоразу однаково – грошей на добудову немає, хоча б відкачати воду, щоб зберегти існуючу гілку.

Законсервувати чи добудувати?

Однак новий мер Дніпропетровська Борис Філатов разом зі своєю командою пішов ще далі. У мерії відверто заявили: планам дотягти метро до центру не збутись – європейські банки не дають кредитів, а в міському бюджеті таких сум немає. В міськраді підрахували: на добудову потрібні мільярди гривень, на затоплення недобудованих шахт – усього 10 мільйонів. Вигідно?

Виконувач обов’язків першого заступника міського голови Дмитро Погребов оприлюднив ці плани цілком серйозно.

Перш ніж ухвалювати рішення, його необхідно детально вивчити
Дмитро Погребов

«Це нонсенс, це просто абсурд – метро в місті Дніпропетровську. Для того, щоб його добудувати, потрібно 7 мільярдів гривень, 5 – гіпотетично дає центральний бюджет, 2-2,5 має виділити місто. Це велика сума для міста. Це питання необхідно виносити на обговорення у місті. Перш ніж ухвалювати рішення, його необхідно детально вивчити», – сказав посадовець.

А втім, заява посадовця, який прийшов у владу з бізнесу і є відомим ресторатором, спантеличила фахівців-метробудівців. Вони дивуються «дніпропетровському ноу-хау»: в світі не було прецедентів, коли б метро ліквідувалося тільки тому, що воно на даний момент не прибуткове.

Якби була можливість добудувати недобудовані станції, то ефективність використання була б набагато вищою
Олександр Шашенко

За словами проректора Національного гірничого університету, професора Олександра Шашенка, затоплювати або засипати метро – це смішити сусідів. У багатьох містах з населенням близько мільйона є метро, підземний транспорт оптимізує перевезення, розвантажує магістралі й у багатьох містах є дотаційним. Вчений вважає: консервувати підземку методом заливання або засипання не можна, це призведе до екологічної катастрофи, а от якщо б добудувати хоча б до центру й пустити на лівий берег, можна зробити його рентабельним.

«Позбавитись від метро тільки тому, що воно є неприбутковим, на мій погляд, неправильно. І, до того ж, за планом воно мало бути більш розгалуженим. Якби була можливість добудувати недобудовані станції, то ефективність використання була б набагато вищою», – зазначає науковець.

«Візитівка», «бомбосховище», «робочі місця»… Політичні опоненти об’єднались проти затоплення метро

Не підтримали ідеї мерії і в депутатському корпусі. Представники фракцій різних політичних сил висловились різко проти зробити з підземки «потопельника».

Затопити метро неможливо. Куди вся ця вода дінеться?
Каміль Примаков

«Метро – це візитівка міста, це відкриття додаткових робочих місць, відкриття додаткових торговельних площ тощо. Крім того, потрібно пам’ятати, що це ще й бомбосховище, адже ми живемо за 250 км від зони АТО. Затопити метро неможливо, хто б і що не говорив. Куди вся ця вода дінеться? Це повна дурість, вважаю, що навіть не потрібно звертати на цю заяву уваги», – каже представник «Блоку Петра Порошенка» Каміль Примаков.

«Закопати» гроші, які вже вкладені в будівництво метро за більш ніж 30 років – це злочинне марнотратство
Вадим Рублевський

«Пропозиція «закопати» гроші, які вже вкладені в будівництво метро за більш ніж 30 років з початку будівництва – це злочинне марнотратство. Сьогодні метро, яке будують кілька поколінь дніпропетровців, необхідно захистити від знищення», – додає представник «Опозиційного блоку» Вадим Рублевський.

Так давайте затопимо школи, дитячі садки, тому що вони нерентабельні?
Катерина Збарська

«Якщо сьогодні метро затопити, весь центр міста впаде. Яке б не було місто, метро, як і школи, дитячі садки – це дотаційна галузь. Так давайте затопимо школи, дитячі садки, тому що вони нерентабельні?» – зауважила представниця «Громадської сили» Катерина Збарська.

Метро і Дмитро

Ідея з затопленням метро викликала шквал критики й у соціальних мережах та серед громадських активістів. Заступника мера Дмитра Погребова, який першим оприлюднив плани затоплення, обурені жителі називають «Дмитром-затоплювачем» і наголошують, що метро – не іграшка в руках чиновників. Керівник громадської організації «Майдан Січеслав-Дніпро» Віктор Романенко зазначає: Дмитро-затоплювач має зрозуміти, що метро – не рулетка.

Метро – це не тільки бізнес, як вважає людина, що прийшла з бізнесу. Така заява – залити, засипати – це якась маячня, схожа на непрофесійний підхід дилетанта
Віктор Романенко

«Як казав відомий кіногерой Гліб Жиглов, «во всем ищите финансовую составляющую»… Пропозиція зупинити будівництво метро чи якось його там затопити, чи засипати схожа на пропозицію зупинитись у грі в рулетку, коли ти виграв і боїшся все втратити, але метро – це не рулетка, це не тільки бізнес, як вважає людина, що прийшла з бізнесу. Така заява – залити, засипати – це якась маячня, схожа на непрофесійний підхід дилетанта, який не розуміється на справі. Коли ми почули, що це сказав Погребов, нас як громадськість це обурило. Метро – це головна транспортна артерія міста, і вона непотрібна тільки тому, хто тут не збирається жити. А може, це просто нам запустили таку «хвильку», щоб подивитись на реакцію? Якщо Дніпропетровськ це «проковтне», то так і буде», – сказав у коментарі Радіо Свобода Віктор Романенко.

Тим часом дніпропетровське метро може залити водою раніше, ніж гадає міська влада. У понеділок через борги «Дніпрометробуду» за електрику енергопостачальники частково знеструмили деякі об’єкти підземки, йдеться у зверненні «Дніпрометробуду», яке оприлюднив на своїй сторінці у Facebook депутат міськради Артем Хмельников.

Та в міській раді запевнили: це не вплине на роботу самої підземки.

Метро у Дніпропетровську давало привід для піару не одному українському політику. Одним із перших був екс-прем’єр-втікач Павло Лазаренко, за керування якого помпезно відкрили першу гілку підземки. Чимало галасу довкола метрополітену було й незадовго до Євро-2012, доки місто не втратило право на проведення чемпіонату.

  • Зображення 16x9

    Юлія Рацибарська

    Журналістка-фрілансерка. Працюю кореспонденткою Радіо Свобода в Дніпрі з 2006 року. Народилась на Дніпропетровщині. Закінчила факультет систем і засобів масової комунікації Дніпровського національного університету – магістр журналістики. Писала для місцевих та загальноукраїнських газет і журналів, працювала новинкаркою та дикторкою на радіо, кореспонденткою та редакторкою сайту в інформагенції. Пишу, фотографую, надихаюсь історіями людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG