Доступність посилання

ТОП новини

Грузія відзначає день, коли почалася окупація


Покладення вінків до меморіалу юнкерам військової школи в селищі Табахмела, 25 лютого 2016 року
Покладення вінків до меморіалу юнкерам військової школи в селищі Табахмела, 25 лютого 2016 року

25 лютого у Грузії відзначають трагічну дату в історії країни – День радянської окупації. Рівно 95 років тому Червона армія захопила Тбілісі, а через місяць у Грузії була встановлена радянська влада.

Шостий рік поспіль 25 лютого над усіма державними установами Грузії, включаючи навчальні заклади, приспускаються національні прапори.

Термін «радянська окупація» у відкритому побуті грузин і в грузинських навчальних посібниках з’явився відразу після здобуття цією країною незалежності, проте відзначати цю трагічну дату в Грузії почали в 2010 році.

З тих пір основні заходи проходять в селищі Табахмела, під грузинською столицею. Там встановлений меморіал юнкерам військової школи, що тримали оборону Тбілісі при наступі переважаючих сил Червоної армії.

У четвер депутати парламенту, члени уряду і перші особи країни традиційно поклали до меморіалу вінки. Президент Грузії Георгій Маргвелашвілі заявив, що, «незважаючи на розпад радянської імперії, боротьба за свободу не закінчена»:

«95 років тому наші предки почали боротьбу за звільнення країни від радянської імперії. Через 70 років нашому поколінню вдалося здобути перемогу в цій невпинній боротьбі, і ми змогли створити незалежну Грузію. Сьогодні боротьба за незалежність триває як боротьба за свободу, і всі разом ми переможемо».

XS
SM
MD
LG