Доступність посилання

ТОП новини

У «Нафтогазі» оцінили втрати у Криму


Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець» (ілюстраційне фото)
Самопідйомна плавуча бурова установка «Петро Годованець» (ілюстраційне фото)

Директор з правових питань національної акціонерної компанії «Нафтогаз України» Ярослав Теклюк в ефірі марафону, який пройшов 26 лютого у рамках проекту «Кримське питання», оцінив втрати компанії «Чорноморнафтогаз» у Криму.

Серед залишеного на півострові майна компанії Теклюк назвав вишки, поклади нафти і газу, газопроводи, бурові платформи і судна.

«Деякі пароплави є поза досяжністю. Нам відомо, що робляться спроби перереєстрації цих кораблів для того, щоб вони могли ходити під російським прапором. Ми опираємося, реєстрація зберігається під українським прапором. Підприємство «Чорноморнафтогаз» втратила практично все: ні документів, ні бухгалтерії – нічого немає, все залишилося в Криму», – сказав директор з правових питань компанії «Нафтогаз», якого цитує «Крим.Реалії».

При цьому він утримався від оцінок втрат у фінансовому еквіваленті.

Виходом компанія бачить звернення до договору між Росією та Україною про захист інвестицій.

«Ми відправили в Росію повідомлення про суперечку, відповідно до вимог договору, ми ініціювали процедуру переговорів, ми будемо готові подати позов», – повідомив Теклюк.

У липні 2015 року в російській прокуратурі Криму заявляли, що загалом у провадженні слідчих органів перебуває п'ять кримінальних справ за фактами шахрайства, розтрати, незаконного підприємництва і зловживань повноваженнями, вчинені в період 2012-2014 років посадовими особами «Чорноморнафтогазу» і його структурними підрозділами.

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» було захоплене під час анексії Криму Росією. Після цього НАК «Нафтогаз України» втратило контроль над цим кримським підприємством.

Після анексії Росією Криму та «націоналізації» підконтрольної Москві владою компанії «Чорноморнафтогаз» на півострові, Україна перереєструвала ВАТ «ДАТ «Чорноморнафтогаз» у Києві в 2014 році.

Близько десяти ЗМІ, що займаються кримською тематикою, в рамках проекту «Кримське питання» 26 лютого провели марафон, присвячений Дню спротиву окупації в Криму.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму й Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію й анексію Криму незаконними й засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова й називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG