Доступність посилання

ТОП новини

Пивоварський: блокування транзиту російських вантажівок може спричинити позови в СОТ


Андрій Пивоварський
Андрій Пивоварський

Блокування транзиту вантажівок із російською реєстрацією може спричинити за собою позови проти України до Світової організації торгівлі (СОТ). Про це міністр інфраструктури Андрій Пивоварський заявив в ефірі телеканалу «Інтер».

«Наші європейські партнери в разі, якщо буде блокування транзиту, можуть подати позови до Світової організації торгівлі проти України за блокування транзиту», – заявив міністр.

Він зазначив, що за міжнародними правилами блокування транзиту заборонено, «транзит не має кордонів».

За даними Пивоварського, наразі жодної блокади транзиту російських вантажівок немає.

«Блокади немає, є висловлювання позиції громадських активістів від партії «Свобода»... Автомобілі з російською реєстрацією, які з 25 лютого заходили на територію України з Європейського союзу, Білорусі чи Росії усі або виїхали за межі України, або зараз відпочивають і продовжать рух завтра», – повідомив міністр.

26 лютого всеукраїнське об’єднання «Свобода» заявило, що відновлює загальноукраїнську акцію з блокування проїзду російських вантажних автомобілів територією України. Об’єднання вимагає від уряду «невідкладно заборонити транзит російських фур українською територією та скасувати зрадницьке за своїм змістом рішення про відновлення з 25 лютого російського транзиту». Сьогодні в «Свободі» заявляють, що активісти цієї політичної сили блокують російські вантажівки, зокрема на Львівщині та Буковині.

25 лютого Україна відновила транзитні переміщення своєю територією вантажних автомобілів з Росії. Відповідне рішення Кабінет міністрів ухвалив напередодні. Доцільність такого рішення пояснили тим, що Росія відновила транзит українських вантажівок по своїй території. Між тим, активісти, які раніше ініціювали громадську блокаду російських перевізників, висловили невдоволення таким рішенням і заявили про намір відновити свою акцію.

Росія з початку 2016 року повідомила про запровадження значних ускладнень для транзиту українських товарів російською територією.

Із 11 лютого в Україні активісти почали блокувати транзит російських товарів через українську територію. Активісти закликали владу України офіційно заборонити такий транзит.

14 лютого Міністерство транспорту Росії повідомило, що зупинило на території цієї країни пересування вантажного автотранспорту, зареєстрованого в Україні. У російському відомстві зазначають, що це захід у відповідь на «неправочинне блокування російського автотранспорту на території України», і чинність цієї заборони триватиме, доки українська сторона не врегулює ситуацію з цим блокуванням.

15 лютого Кабінет міністрів України ухвалив рішення про тимчасове припинення транзитних переміщень вантажних автомобілів з Росії територією України.

Згодом Україна і Росія домовилися про повернення заблокованого в цих країнах вантажного автотранспорту протилежної сторони і його водіїв.

XS
SM
MD
LG