Доступність посилання

ТОП новини

Суд в Криму залишив під арештом 4 фігурантів «справи Хізб ут-Тахрір»


Верховний суд Криму, підконтрольний Росії, залишив в силі рішення про арешт кримчан Мусліма Алієва, Емір-Усеіна Куку, Енвера Бекирова і Вадима Сірука, затриманих 11 лютого і в подальшому заарештованих за підозрою в «тероризмі». Про це в коментарі для проекту Радіо Свобода, сайту Крим.Реалії повідомив їхній адвокат Еміль Курбедінов.

«На жаль, суд не прийняв доводи захисту і вважає, що всі обґрунтовано і законно були заарештовані і поміщені в слідчий ізолятор. Хоча є всі підстави відправити їх хоча б під домашній арешт», – сказав Курбедінов.

Він також зазначив, що під час судового засідання були озвучені скарги заарештованих на «нелюдські умови утримання».

«У ході слухань самі підозрювані також висловилися про надумані звинувачення ФСБ, фальсифікацію справ і нелюдські умови утримання в СІЗО. Йшлося про їжу, в якій плавають таргани, про клопів і бліх, від яких, цитую: «вся постільна білизна в крові...», про брак ліжок у зв’язку із завантаженістю камер (по черзі сплять)», – розповів Курбедінов.

У Криму 11 лютого відбулися обшуки в будинках кримських татар. Були затримані 12 людей, після допитів більшість відпустили. Пізніше прокурор анексованого Росією Криму Наталія Поклонська повідомила про затримання 4 людей в рамках кримінальної справи за фактом діяльності «терористичної організації «Хізб ут-Тахрір».

12 лютого щодо чотирьох затриманих суд в Криму обрав запобіжний захід – арешт. В цей же день пройшов ще десяток обшуків.

У Меджлісі кримськотатарського народу назвали це новою хвилею репресій проти кримських татар. Міністерство закордонних справ України у зв’язку з цим 12 лютого висловило протест і закликало посилити тиск на Росію.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG