Доступність посилання

ТОП новини

ЄСПЛ розглядає понад 14 тисяч позовів проти України – ВРЮ


Європейський суд з прав людини розглядає 14 250 позовів проти України, повідомляє прес-служба Вищої ради юстиції.

За повідомленням, про це делегації ВРЮ у Страсбурзі повідомили на зустрічі з суддею ЄСПЛ від України Ганною Юдківською і групою українських юристів із секретаріату ЄСПЛ.

«Під час зустрічі було зазначено, що Україна залишається одним із лідерів за кількістю скарг громадян до ЄСПЛ і кількістю повторних скарг, що свідчить про повільний процес імплементації Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод на національному рівні. Попри те, що близько 96% скарг визнається судом неприйнятними, наразі на розгляді суду перебуває 14 250 заяв проти України, близько дев’яти тисяч з яких стосуються невиконання рішень ЄСПЛ», – мовиться в повідомленні.

Крім того, громадяни України скаржаться до ЄСПЛ на тривалість судового розгляду, необґрунтоване або довготривале тримання особи під вартою, застосування тортур, неналежне поводження чи покарання.

Водночас європейські експерти зазначили, що процес якісних структурних змін в Україні і впровадження європейських стандартів у національне законодавство, зокрема і через виконання заходів загального характеру, зазначених у рішеннях ЄСПЛ, відбувається надзвичайно повільно, додали у ВРЮ.

Експерти закликали суддів і представників інших професійних юридичних кіл докласти зусиль до розвитку національної правової системи відповідно до вимог Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, щоб громадяни України могли знайти вирішення своїх проблем на національному рівні.

Європейський суд з прав людини є міжнародним органом, юрисдикція якого поширюється на всі держави-члени Ради Європи, що ратифікували Конвенцію про захист прав людини і основоположних свобод, суд може розглядати заяви, подані особами, які скаржаться на порушення своїх прав.

Конвенція про захист прав людини та основоположних свобод є міжнародним договором, на підставі якого більшість європейських держав зобов’язалися дотримуватися прав та основоположних свобод людини. Україна ратифікувала Конвенцію.

XS
SM
MD
LG