Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко: перезавантаження уряду зараз є відповідальністю парламенту і коаліції


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко заявляє, що перезавантаження уряду зараз є відповідальністю парламенту та парламентської коаліції,

Як повідомляє прес-служба президента, Порошенко відзначив першочерговість ролі парламентської коаліції, яка, за його словами, «має визначитися – і щодо кандидатури членів Кабміну та керівника уряду, і щодо програми і порядку реформ, які мають бути проведені».

«Єдине, що я хочу наголосити, – ні в якому випадку я не можу допустити і не допущу дострокових парламентських виборів на цьому етапі…Треба вчитися працювати з цією Радою», – заявив Порошенко під час зустрічі з представниками Аспен Інституту.

Наприкінці минулого тижня прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що сказав президентові України Петру Порошенку, що тому доведеться сформувати новий уряд, якщо не влаштовує нинішній прем’єр. Того ж дня лідер фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко сказав, що стара коаліція розпалася, і найближчого тижня лідери фракцій «мають почати переговори про створення нової коаліції під новий уряд».

16 лютого після звіту уряду Верховна Рада не змогла ухвалити резолюцію про недовіру Кабінетові міністрів, хоча визнала діяльність уряду за 2015 рік незадовільною, а урядовий звіт відхилила. Перед цим голосуванням президент Петро Порошенко заявляв, що момент для часткового оновлення Кабінету міністрів пропущено і є запит на повне перезавантаження.

Пізніше спікер парламенту України Володимир Гройсман оголосив про вихід із коаліції фракцій «Батьківщина» і «Самопоміч». Фракція Радикальної партії заявила про вихід із коаліції ще у вересні минулого року. Проте, за словами голови Верховної Ради Володимира Гройсмана, парламентська коаліція налічує 237 депутатів Верховної Ради.

Чинне законодавство передбачає, що відставка Кабінету міністрів настає внаслідок ухвалення Верховною Радою резолюції недовіри уряду та відставки прем’єра.

Відповідно до процедури, у разі неухвалення резолюції про недовіру проведення повторного голосування щодо цього питання можливе на наступній сесії.

XS
SM
MD
LG