Доступність посилання

ТОП новини

Ірак: посольство США попередило про небезпеку прориву Мосульської греблі


Мосульська гребля і роботи для її зміцнення, фото 3 лютого 2016 року
Мосульська гребля і роботи для її зміцнення, фото 3 лютого 2016 року

Посольство США в Іраку оприлюднило рекомендації стосовно евакуації з територій, що можуть потерпіти внаслідок імовірного прориву греблі Мосульського водосховища на півночі Іраку.

Посольство зазначило, що не має ніякої інформації про те, коли такий прорив міг би статися, але вважає, що в разі такого прориву можуть загинути до 1 мільйона 470 тисяч іракців, що живуть нижче за течією річки Тигр, якщо їх не евакуювати.

Серед іншого, хвиля внаслідок прориву греблі знищить місто Мосул і затопить значну частину столиці Багдада, що більш як за 450 кілометрів далі на південь від водосховища.

Мосульське водосховище найбільше в Іраку, і стан його греблі останнім часом викликає дедалі більше занепокоєння. Із одного боку, греблю збудували в 1980-х роках на нестійкому гіпсовому ґрунті, що розмивається водою, і вимагає постійного нагляду і латання розмивів; із іншого, 2014 року вона протягом якогось часу перебувала в руках екстремістів із угруповання «Ісламська держава» і в той час була без догляду, що ще погіршило її технічний стан.

США вже не раз висловлювали занепокоєння стабільністю Мосульського гідровузла; іракські посадовці заявляють, що ці побоювання значно перебільшені.

XS
SM
MD
LG