Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпропетровську створили фонд на допомогу волонтерці, засновниці батальйону «Госпітальєри» Яні Зінкевич


Яна Зінкевич, архівне фото
Яна Зінкевич, архівне фото

У Дніпропетровську створили фонд для лікування та реабілітації відомої волонтерки, засновниці батальйону «Госпітальєри» Яни Зінкевич, розповіла на прес-конференції сама Зінкевич та її лікарі.

Як зазначив заступник головного лікаря обласної лікарні імені Мечникова Юрій Скребець, перший курс відновлення дівчина пройшла в одному з найкращих реабілітаційних центрів Ізраїлю.

«За місяць подолала те, що інші не можуть подолати і за півроку. Провідні фахівці кажуть, що в неї є всі шанси для того, щоб відновити втрачені функції, але попереду тривала реабілітація, результат якої безпосередньо залежатиме від того, як саме і де саме буде забезпечено їй лікування. Для її подальшого лікування та реабілітації створено фонд Яни Зінкевич. До складу наглядової ради увійдуть громадські діячі, політики, волонтери, військові, лікарі та відомі люди», – повідомив Скребець.

За його даними, другий курс реабілітації волонтерки в Ізраїлі має тривати 3–4 місяці, на нього потрібна сума з розрахунку 40 тисяч доларів США на місяць, яку планують зібрати у фонд.

Водночас сама Зінкевич розповіла, що її виліт до Ізраїлю запланований вже на найближчі дні.

«Я пройшла досить складний шлях і навіть не відразу це усвідомила, спочатку важка операція і дуже важкий післяопераційний період, я вижила, у мене був шанс врятуватися. Я прошу допомоги у всіх, хто знає мене, хто мене підтримує. Я знову хочу втілити свою мрію, як маленька дитина, і знову зробити перший крок. У четвер, 3 березня, мені вже необхідно вилетіти в Ізраїль на перший період реабілітації», – сказала волонтерка.

Водночас Юрій Скребець повідомив, що згодом сучасний реабілітаційний центр для бійців АТО та волонтерів планують створити у Дніпропетровську.

«Реабілітація дуже дорога, тому що потрібна індивідуальна робота, дуже багато ручної роботи. Медики займаються безпосередньо з кожним, використання дорогих тренажерів, спортивних залів і отримання високої кваліфікації фахівців (реабілітолог, трудотерапевти, фізіотерапевти, психологи тощо). Є задум створення реабілітаційного центру в Дніпропетровську, це дуже непроста річ, але ми маємо дуже високу мотивацію – покоління людей, які не можуть повернутися з війни: фізично, психологічно і соціально», – зауважив Скребець.

Волонтерка-медик Яна Зінкевич 5 грудня 2015 року потрапила в серйозну транспортну пригоду під Дніпропетровськом. Аварія сталася близько 4-ї ранку поблизу міста: авто злетіло зі слизької траси і кілька разів перекинулось, дівчину викинуло з машини, вона зазнала, зокрема, важких ушкоджень хребта.

Яна Зінкевич – доброволець-медик, начальник медичного управління «Добровольчого українського корпусу», засновник батальйону «Госпітальєри» Добровольчого українського корпусу «Правий сектор». Вона врятувала з-під обстрілів понад сто бійців. 1 грудня 2015 року 20-річна дівчина отримала орден «За заслуги» ІІІ ступеня.

XS
SM
MD
LG