Доступність посилання

ТОП новини

Македонія може повністю закрити «балканський маршрут» для мігрантів – президент


Президент Македонії Джорґе Іванов (в центрі)
Президент Македонії Джорґе Іванов (в центрі)

Президент Македонії Джорґе Іванов заявив, що його країна може повністю закрити цьогоріч так званий «балканський маршрут» для мігрантів. Про це він заявив в інтерв’ю німецькому виданню Der Spiegel 29 лютого.

За його словами, як тільки Австрія досягне свого ліміту у 37,5 тисяч мігрантів, Македонія закриє свій кордон з Грецією, заблокувавши таким чином активно використовуваний мігрантами «балканський маршрут» в північній Європі.

«Коли Австрія досягне свого ліміту, це станеться», – сказав Іванов, не виключивши, що відбутись це може найближчим часом.

«Нам потрібне політичне рішення вже зараз. Уже скоро буде занадто пізно, коли австрійська межа у 37 тисяч буде досягнута», – додав президент Македонії.

Інтерв’ю опублікували в день, коли Македонія застосувала сльозогінний газ і шумові засоби для запобігання спробам кількох сотень мігрантів прорвати колючий дріт на кордоні з Грецією.

Македонія вже застосувала деякі обмеження щодо перетину свого кордону мігрантами, зокрема не пускає афганців. Країна також встановила денний ліміт – до 580 осіб на добу – для мігрантів переважно з Сирії та Іраку.

Іванов захищає рішення уряду про прикордонні обмеження попри критику з боку ООН, ЄС, Amnesty International та інших організацій, які стверджують, що такі дії порушують міжнародні закони, що регулюють поводження із прохачами притулку.

«Ми не можемо чекати, поки Брюссель ухвалить рішення. Ми ухвалили свої власні рішення. В умовах кризи кожна країна повинна знайти своє власне рішення», – сказав Іванов. Він припустив, що в разі закриття Македонією воріт для мігрантів вони пробуватимуть прохід через Албанію чи оберуть якийсь інший маршрут.

Македонія, Словенія, Хорватія і Сербія ввели ліміт – щодня 580 мігрантів, що в’їжджають в ці країни. Ці заходи запровадили після того, як Австрія наклала щоденне обмеження – тільки 80 заяв щодо надання притулку на добу і впускати на свою територію щоразу не більше ніж по 3200 мігрантів, які прямують в інші країни.

XS
SM
MD
LG