Доступність посилання

ТОП новини

«Свобода» не змогла зареєструвати свого кандидата на виборах мера Кривого Рогу


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Всеукраїнське об’єднання «Свобода» не зможе офіційно виставити свого кандидата на виборах міського голови Кривого Рогу. Інформацію про це Радіо Свобода у вівторок підтвердили в Криворізькій міській організації партії.

За словами голови міської організації Тетяни Соловйової, ТВК, відмовивши кандидатові від партії в реєстрації, посилається на список партій, які мають право висувати своїх кандидатів, – список, який опублікувала ЦВК.

«ЦВК опублікувала список партій, які мають право висувати кандидатів. ВО «Свобода» там є. Однак навпроти нашої партії є позначка, що нам дозволено висувати кандидата на перші місцеві вибори в Україні 2016 року. Цю інформацію ЦВК взяла на основі рішення з’їзду, яке було подане центральним проводом партії. Криворізькі вибори – не перші, це перевибори. Отже, сталась суто технічна, механічна помилка», – сказала в коментарі Радіо Свобода керівник криворізького осередку партії.

«Наші юристи намагались оскаржити це в суді, однак було відмовлено в задоволенні позову. Ми могли б продовжувати судитись, але побачили, що гаємо час, відтак наш кандидат Олег Бойченко зареєструвався як самовисуванець. Але він «свободівець», партія на виборах його підтримує і ми будемо йти в тому ж напрямку», – додала Соловйова.

Водночас сам кандидат Олег Бойченко заявив, що технічна помилка, яка мала такі наслідки, «вигідна опонентам».

«Звісно, що моїм опонентам вигідно, аби біля мого прізвища в бюлетені не було вказано назви партії. Але я як член «Свободи» проводитиму відповідну кампанію», – зазначив він.

У ТВК Кривого Рогу підтвердили, що Бойченко не міг бути зареєстрований кандидатом від партії через те, що в списку, опублікованому ЦВК, навпроти «Свободи» є позначка «перші вибори».

За даними ТВК, наразі кандидатами в мери Кривого рогу зареєстровано 9 людей. 29 лютого під час чергового засідання члени міськвиборчкому ухвалили реєстрацію трьох самовисуванців – Олега Бойченка, Олега Косяка, Наталії Левицької, а також висуванця від партії «Укроп», керівника місцевого осередку партії Миколи Колесника.

Раніше ТВК зареєструвала 5 кандидатів: чотирьох самовисуванців (Яну Беркут, Інну Іванченко, Олександра Наторова та чинного міського голову Юрія Вілкула) та висуванця від партії «Народний контроль» Ігоря Левицького.

За офіційними даними, в Кривому Розі на виборах 15 листопада 2015 року за чинного міського голову, представника «Опозиційного блоку» Юрія Вілкула проголосувало 49,25% виборців, а за його суперника, висуванця «Об'єднання «Самопоміч» Юрія Милобога – 48,83%. Різниця між кандидатами – лише 752 голоси з майже 178 тисяч визнаних дійсними. Понад два місяці у місті тривали протести «проти фальшувань результатів виборів». «Опозиційний блок» вважає ті вибори законними.

Верховна Рада України призначила позачергові вибори мера Кривого Рогу Дніпропетровської області на 27 березня 2016 року.

XS
SM
MD
LG