Доступність посилання

ТОП новини

Івано-франківські науковці видали книгу про український і прикарпатський Євромайдани


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

В Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника презентували науково-документальне видання «Український Євромайдан. Прикарпатський вимір».

Це 700-сторінкова колективна праця викладачів Інституту історії, політології і міжнародних відносин та філософського факультету, до якої долучилися студенти, аспіранти, вчителі, представники громадськості, політичних партій, активісти Майдану.

Наклад видання – 350 примірників. Окремі розділи книги присвячені передумовам Революції гідності, хронології подій, героям Небесної сотні, документам, нарисам про участь медиків, священиків в Євромайдані.

За словами упорядника книги, доктора історичних наук, професора Миколи Кугутяка, окремий розділ – «це синхронний перебіг подій, своєрідний літопис подій, хронологія – як події відбувалися в той самий день, погодинного у Києві і одночасно на Прикарпатті».

Основним є розділ документів і матеріалів, яких зібрано понад 280. Як сказав доцент Микола Вітенко, серед видань про Євромайдан переважають фотоальбоми, а «такого збірника документів нема, і швидше за все не буде, бо з часом матеріали втрачаються».

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зазначив, що це чи не перше видання «з регіональним виміром», де йдеться не лише про Революцію гідності у Києві, а й через призму подій на Прикарпатті.

Окремі нариси присвячені загиблим прикарпатським героям Небесної сотні: Роману Гурику, Сергію Дідичу, Ігорю Дмитріву, Богдану Калиняку, Михайлу Костишину, Ігорю Ткачуку та Василю Шереметі. 19-річний Роман Гурик був студентом філософського факультету Прикарпатського національного університету.

Майже 70 тисяч гривень на видання книги про Євромайдан виділила обласна рада за програмою розвитку громадянського суспільства. Книги надійдуть в бібліотеки Прикарпаття та у великі бібліотеки Києва й інших областей, отримали її і родичі загиблих прикарпатських майданівців.

XS
SM
MD
LG