Доступність посилання

ТОП новини

Чільний командувач НАТО підтвердив, що радив США надати Україні всю можливу військову допомогу


Філіп Брідлав, архівне фото
Філіп Брідлав, архівне фото

Американський генерал, чільний командувач військ НАТО підтвердив, що рекомендував владі США не обмежуватися лише нелетальною військовою допомогою Україні.

Виступаючи на слуханні в комітеті Сенату США у справах силових структур, головнокомандувач об’єднаних сил НАТО в Європі і командувач військ США в Європі генерал Філіп Брідлав додав, що зробив це кілька тижнів тому, але відповіді ще не отримав, повідомляє «Голос Америки».

На запитання, чи варто США надати Україні й летальні оборонні озброєння, генерал відповів, що, на його думку, США не мають відкидати можливості застосувати будь-які інструменти.

Адже, за його словами, Росія використовує всі інструменти державної сили проти України: гроші, дипломатію, інформаційні, військові та економічні ресурси.

«Росія тисне, використовуючи всі ці інструменти. Тому в цій військовій площині я не думаю, що ми можемо відкинути якісь інструменти впливу з нашого арсеналу», – наголосив Брідлав.

Він нагадав, що з передової в Україні надходять повідомлення про збільшення кількості нападів. Зокрема, за його словами, за останні 24 години було зафіксовано 71 напад, а за останній тиждень – понад 450 нападів.

«Є декілька моментів, які нас особливо турбують. Напруження виникає в місцях, які довгий час були відносно спокійними, наприклад, біля Луганська. Також у цих нападах залучають озброєння, яке було заборонене попередніми домовленостями за калібром, розміром і радіусом дії. Я переконаний, що Росія буде посилювати чи послаблювати тиск на лінії контакту, щоб тиснути на Київ, вимагаючи від нього першим виконати його частину домовленостей, що для Києва важко зробити», – сказав генерал Філіп Брідлав.

Він повторив, що Росія обрала собі роль супротивника США і становить довготривалу загрозу самому існуванню Сполучених Штатів і їхніх європейських союзників і партнерів.

«Росія хоче здійснювати незаперечний вплив на сусідні з нею держави в «буферній зоні», … тому вона вдалася до воєнної сили, щоб порушити суверенітет і територіальну цілісність України, Грузії й інших, наприклад, Молдови», – нагадав генерал.

Філіп Брідлав уже давно виступає за те, щоб США та їхні союзники не виключали можливості надати Україні не лише нелетальні озброєння, як нині, а й оборонні озброєння летальної дії, щоб мати кращі можливості протистояти агресії Росії. Офіційний Вашингтон на словах щоразу теж не виключає такої можливості, але заявляє, що необхідність цього ще не настала.

XS
SM
MD
LG