Доступність посилання

ТОП новини

Тристороння зустріч щодо газу відбудеться до кінця березня – Демчишин


Володимир Демчишин
Володимир Демчишин

Тристоронні газові переговори за участю Європейського союзу відбудуться до кінця березня, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин.

«Зустріч буде, плануємо. До кінця місяця однозначно буде ця зустріч», – сказав міністр.

за його словами, на зустрічі планують обговорити низку питань, зокрема транзиту російського газу і його закупівлі Україною.

Український прем’єр Арсеній Яценюк повідомляв, що Київ перестав купувати газ у Росії, яка з 1 січня виставила рахунок з ціною газу 212 доларів за тисячу кубічних метрів. Він зазначив, що Україна купує газ в Європейському союзі – це дешевше, ніж запропонувала Росія. Середня вартість газу в ЄС близько 200 доларів США.

Міністр енергетики і вугільної промисловості Володимир Демчишин 19 січня заявив, що Україна нині купує газ в Європі за ціною 190 доларів за тисячу кубічних метрів.

Після завершення 31 березня 2015 року чинності так званого «зимового» пакету Україна і Росія за посередництва Єврокомісії проводили переговори про умови продовження постачання газу.

У вересні минулого року Європейська комісія, Росія і Україна домовилися про умови поставок газу в Україну на майбутній зимовий період з 1 жовтня до кінця березня 2016 року. Згідно з домовленостями, українська сторона зобов’язувалася забезпечити транзит природного газу через свою територію в країни ЄС, в тому числі за рахунок закачування 2 мільярдів кубометрів природного газу в підземні сховища ще в жовтні 2015 року.

Уряд Росії зобов’язувався знизити ціни на газ для України, шляхом зменшення експортного мита, в четвертому кварталі 2015 року та в 1 кварталі 2016 року.

XS
SM
MD
LG