Доступність посилання

ТОП новини

В МЗС України висловили сподівання на безвізовий режим із ЄС уже цього року


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Речник Міністерства закордонних справ України Мар’яна Беца висловила сподівання, що вже цього року громадяни України зможуть подорожувати країнами Європейського союзу на безвізових умовах.

«Очікуємо, що досягнений Україною прогрес створить умови для внесення Європейською комісією на розгляд Європейського парламенту і Ради ЄС найближчим часом законодавчої пропозиції про включення України до списку країн із безвізовим режимом поїздок до ЄС. Ми тісно співпрацюємо з цього питання з нідерландським головуванням (у ЄС) і європейськими партнерами», – сказала вона агентству «Інтерфакс-Україна».

Вона нагадала, що Європейська комісія 18 грудня 2015 року констатувала виконання Україною технічних критеріїв для запровадження безвізового режиму для короткотермінових поїздок громадян України. «Водночас у безвізовому діалозі з ЄС Україні залишалося ще виконати окремі «домашні завдання». Зараз Україна завершує виконання зобов’язань у рамках безвізового діалогу з Європейським союзом», – додала речник.

Вона нагадала, що зараз тривають консультації з Єврокомісією щодо доопрацювання ухваленого закону «Про внесення змін до закону України «Про запобігання корупції» (щодо роботи електронної системи подання та оприлюднення декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування)». Крім того, найближчим часом повинна завершитися процедура формування складу Національного агентства з питань запобігання корупції, що дасть змогу агентству розпочати виконання покладених на нього функцій, зокрема введення системи електронного декларування і перевірки декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави.

Тим часом посол Польщі в Україні Хенрик Літвін висловив у середу сподівання, що безвізовий режим для громадян України до країн Європейського союзу, запровадження якого постійно гальмується, зможе бути реалізований уже не пізніше як на початку 2017 року.

За останніми повідомленнями, Європейський союз, який уже ухвалив у принципі рішення надати українцям у майбутньому безвізовий режим, знову відклав термін остаточного затвердження ухвали про це – зокрема, роз’єднавши ці терміни для Грузії, що отримає рішення ближчим часом, і України, хоча спершу були сподівання, що обом країнам безвізовий режим нададуть разом.

Українські політики стверджують, ніби причиною є майбутній референдум у Нідерландах щодо ратифікації цією країною Угоди про асоціацію між Україною і ЄС – хоча ця угода ніяк не стосується безвізового режиму. Чинники Брюсселя ж дають знати, що справжньою причиною є те, що Україна так і не виконала всіх своїх зобов’язань, у першу чергу щодо боротьби з корупцією, які мала виконати для отримання безвізового режиму. Серед таких невиконаних зобов’язань називають закон про електронне декларування статків державних службовців, що був ухвалений у вигляді, який суперечить вимогам Євросоюзу, чи той факт, що в Україні досі не працює Національне агентство з протидії корупції.

На надання Україні безвізового режиму до країн-членів Європейського союзу очікували спершу з другої половини 2015 року, потім із початку нинішнього, 2016 року, потім із середини 2016-го, потім принаймні з кінця.

Це скасування стосуватиметься тільки короткотермінових єдиних шенгенських віз, що видаються переважно з туристичною метою, а всі інші візи, довготермінові національні, пов’язані з дозволом працювати, з культурним чи бізнесовим обміном, лікуванням, навчанням тощо, залишаться.

XS
SM
MD
LG