Доступність посилання

ТОП новини

Турчинов припустив можливість перенести рішення щодо чергової хвилі мобілізації


(архівне фото)
(архівне фото)

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявив, що рішення про чергову хвилю мобілізації буде ухвалено в березні, але в разі достатньої кількості контрактників терміни можуть бути перенесені.

«Для нас дуже важливо мати сильну боєздатну армію, готову перемагати. І, безумовно, основна частина цієї армії повинна воювати на професійній основі. Що вищою є саме професійна складова, то ефективніше діють війська. Це аксіома, і я думаю, що ніхто з цим сперечатися не буде», – сказав він в інтерв’ю агентству «Інтерфакс-Україна».

За його словами, щоб посилити професійну складову в армії, незважаючи на всі економічні проблеми, українська влада пішла на значне збільшення оборонного бюджету у 2016 році і грошових виплат військовослужбовцям. Як сказав Турчинов, саме такі кроки привели до того, що різко збільшилося кількість охочих підписати контракт.

Він також нагадав, що ще одним резервом є призов на строкову службу в армію. Але, додав він, тут чітка установка: призовники не служать у зоні воєнної операції в частині сходу України. Генеральний штаб і Міністерство оборони чітко цього принципу дотримуються, запевнив секретар РНБО.

При цьому Олександр Турчинов також запевнив, що демобілізація відбудеться точно у встановлені терміни. «Наше завдання – щоб більшість демобілізованих бійців замінили професіонали, тим самим посилюючи, а не зменшуючи бойовий потенціал нашої армії», – сказав він.

Минулого тижня міністр оборони України Степан Полторак заявив, що в перспективі Україна може взагалі відмовитися від мобілізації завдяки збільшенню кількості контрактників.

Минулого місяця начальник Генерального штабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що необхідність у черговій хвилі мобілізації залежатиме від кількості військових, яких приймуть на військову службу за контрактом.

На початку року в Генштабі заявляли, що внаслідок демобілізації військовослужбовців четвертої хвилі виникне потреба доукомплектувати Збройні сили.

Чергова демобілізація військових, які завершили виконання своїх обов’язків, планується наприкінці березня – у квітні цього року.

XS
SM
MD
LG