Доступність посилання

ТОП новини

Чехи подали до суду на свою Комуністичну партію


Відразу сім громадських організацій Чехії подали в середу до суду на Комуністичну партії Чехії та Моравії – найбільшу й найвідомішу з кількох компартій країни, представлену в парламенті.

Такий крок чеських громадських організацій, серед яких Конфедерація політичних в’язнів, Платформа європейської пам’яті і сумління, Союз військових таборів примусових робіт та інші, викликаний нещодавньою заявою чеських комуністів, у якій вони проголосили, що визнають «революційні основи» подій лютого 1948 року в Чехословаччині, коли до влади у країні прийшли комуністи.

В позові до суду, як повідомляють чеські ЗМІ, наголошується, що Комуністична партія цим своїм кроком «і надалі намагається виправдати не тільки злочини комуністів, яких вони допустилися щодо своїх співгромадян у період диктатури в Чехословаччині, але й воєнні злочини і злочини проти людяності, які не мають терміну давності і яких комуністи допустились у Радянському Союзі та в інших країнах комуністичної диктатури аж до падіння режиму».

На думку позивачів, лютнева заява комуністів свідчить також про те, що вони схвалюють і виправдовують заподіяний режимом геноцид.

Зі свого боку, чеська Компартія вважає реакцію чеських громадських організацій абсурдною. Зокрема, такою є думка заступника голови чеської Компартії Їржі Долейша.

25 лютого 1948 року президент Чехословаччини Едвард Бенеш під тиском комуністів погодився на відставку 12 демократичних членів уряду і призначення нового комуністичного уряду на чолі з Клементом Ґотвальдом.

Події лютого 1948 року ввійшли до історії як комуністичний путч, який започаткував у Чехословаччині період комуністичної диктатури. Край комуністичному режимові поклала в листопаді 1989 року демократична Оксамитова революція, очолювана Вацлавом Гавелом.

За влади комуністів у Чехословаччині було розстріляно 250 громадян, понад 200 тисяч осіб були ув’язнені, з них 4 тисячі 500 чехів і словаків загинули в таборах і тюрмах.

XS
SM
MD
LG