Доступність посилання

ТОП новини

Коли можна буде обрати, у кого купувати електроенергію?


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Кабмін оголосив боротьбу з монополією обленерго

Київ – Кабінет міністрів схвалив проект закону «Про ринок електроенергії» й спрямував його до парламенту. «Це, в першу чергу, можливість вибору», – сказав, презентуючи документ, міністр енергетики Володимир Демчишин. В уряді кажуть, що так починається демонополізація ринку електроенергії.

Коли можна буде обрати, у кого купувати електроенергію?
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:03:29 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ

Закон «Про ринок електричної енергії» Міненерго анонсує вже з літа, про нього роками говорять профільні експерти і вимагає Захід. Нинішній проект дістав схвалення Світового банку і Європейського банку реконструкції та розвитку.

По-перше, цей закон розділяє вироблення і транспортування електроенергії – саме те, що рекомендували Україні західні партнери, бо так це працює в Євросоюзі. Це означає, що обленерго не будуть одночасно і виробниками, і постачальниками струму.

Обленерго стане винятково організацією, яка передає електроенергію
Володимир Демчишин

«Обленерго стане винятково організацією, яка передає електроенергію, і буде отримувати за це відповідну плату, – представляє проект міністр енергетики Володимир Демчишин. – Основна функція поставки перейде постачальнику, який не буде пов’язаний з обленерго».

По-друге, він уможливлює прямі контракти між продавцями і покупцями електроенергії.

«Це так званий ринок двосторонніх договорів. Це дасть споживачам право вибору, а виробниками – обрати споживачів, які їм вигідніші», – пояснює Демчишин.

Щоб у мене було світло в хаті, що мені треба робити, на який мені ринок іти?
Арсеній Яценюк

– Ще раз… – втручається у доповідь прем’єр Арсеній Яценюк. – У мене квартира. Ми ухвалили закон. Після цього, щоб у мене було світло в хаті, що мені треба робити, на який мені ринок іти?

Зі споживачами історія набагато складніша…
Володимир Демчишин

– Насправді, зі споживачами історія набагато складніша… – відповідає Демчишин. – Протягом певного періоду у кожного споживача з’явиться можливість обрати свого незалежного постачальника, який зможе запропонувати вам вигідніші умови.
– Тобто, після ухвалення закону ми заліземо в інтернет, і як фізична особа я побачу, що 5 компаній пропонують постачання електроенергії у Печерському районі, і ти сам можеш підписатися з цим постачальником, так?
– Так, – каже Демчишин і додає, що в такому разі обленерго буде зобов’язане доставити цю елеткроенергію від обраного постачальника споживачу.

Яка ж «історія зі споживачами»?

Насправді, для населення можливість обирати постачальника – не близька перспектива, пояснюють експерти. Цей вибір неможливий, поки тарифи не піднімуться до ринкового рівня, і доки працюватиме механізм субсидій. Закон передбачає перехідний період до 2019 року. Така ж ситуація – зі споживачами-бюджетними установами, пояснює Радіо Свобода експерт коаліції «Енергетичні реформи» Андрій Перевертаєв.

Контингент, на який зараз розрахований вибір постачальника, дуже обмежений, на жаль
Андрій Перевертаєв

«Хто міг би обирати постачальника – це малий бізнес, частково, мабуть, середній і великий. Як це буде відбуватися – тут типового рішення немає. Можливо з’являться незалежні компанії, які будуть пропонувати укласти з ними контракт на електроенергію, з’являться якісь майданчики з часом. Але цей контингент, на який зараз розрахований вибір постачальника, дуже обмежений, на жаль», – говорить він.

Але попри те, що миттєвих умов для демонополізації цей закон не створить, Андрій Перевертаєв усе ж називає його прогресивним: «Він, нарешті, реалізує ринкові механізми з точки зору формування ціни, впливу на ціну, конкуренції попиту і пропозиції, можливості укладання двосторонніх договорів. У нього є багато плюсів. В теорії».

Інфографіка Міністерства енергетики і вугільної промисловості
Інфографіка Міністерства енергетики і вугільної промисловості

Під час підготовки законопроекту в стінах Міністерства енергетики, у січні, експерти «Реанімаційного пакету реформ» розламали його «на друзки» у статті для «Української правди», констатувавши, що модель, закладена у проект, не дає споживачу ніякого права вибору. Однак, після зустрічі з Міністерством законопроект був доопрацьований, і нині в «РПР» вважають: з таким законом можна рухатися далі.

Ми б хотіли, щоб була можливість інтеграції в ринок маленьких енергетичних систем
Юлія Усенко

«Зараз законопроект прописаний під централізовану енергосистему, – пояснює експерт «Реанімаційного пакету реформ» Юлія Усенко, – ми б хотіли, щоб була можливість інтеграції в ринок маленьких енергетичних систем. Це коли власники якоїсь сировини, фермерські господарства, маленькі об’єкти, що генерують електричну потужність, могли б об’єднуватися і створювати на прикладі енергетичних кооперативів маленькі енергосистеми, які могли б або видавати потужність, яка надлишкова, або приймати з мережі, коли їм цього не вистачає».

Друге, чого бракує в урядовій розробці – сприятливих умов для виробників «зеленої» енергії, каже Юлія Усенко: «Там є певні обмеження для подальшого інтенсивного розвитку. Так, вони мають місце на цьому ринку, але не так, як хотілося б».

Ця модель є кращою у порівнянні з діючим енергоринком
Юлія Усенко

Проте, вважає вона, законопроект, який вийшов з Міненерго, цілком можна вдосконалювати. «Все одно ця модель є кращою у порівнянні з діючим енергоринком. Зараз дійсно вбачаються намагання Кабміну дати нове життя моделі європейського зразка на енергоринку», – зазначає Юлія Усенко.

Найбільшою перешкодою в реалізації нових правил на ринку електроенергії буде опір з боку обленерго, кажуть експерти. Монополістам буде невигідне розділення на постачання і доставку, і вони намагатимуться ускладнити цей процес.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG