Доступність посилання

ТОП новини

Поклонська: справу Меджлісу розглянуть вчасно, якщо не буде умисного затягування


Наталія Поклонська
Наталія Поклонська

Призначений Росією прокурор анексованого Москвою Криму Наталія Поклонська, яка вимагає заборонити на півострові діяльність Меджлісу кримських татар, впевнена, що суд не буде зволікати з рішенням, якщо не буде «умисного затягування». Про це вона сказала журналістам після першого засідання суду в даній справі в Сімферополі 3 березня, повідомляє проект Радіо Свобода «Крим. Реалії».

На ознайомлення зі справою Меджлісу і його захисту дали тиждень, хоча адвокат просив не менше ніж два тижні для вивчення документів. Підконтрольний Москві прокурор Криму виступила проти, заявивши, що «серед переданих до суду документів – є статутні документи Меджлісу і низка паперів, наявних у відкритому доступі».

Як повідомила Поклонська, більшість документів вона передала в суд 2 березня – це близько 500 аркушів. Вона уточнила, що матеріали переданої справи містять 637 аркушів і сім дисків, а не 630 сторінок і 10 дисків, про які заявили правозахисники.

Вранці 3 березня відбулося перше засідання суду прокуратури анексованого Росією Криму у справі про заборону діяльності Меджлісу кримських татар на півострові і визнанням його екстремістською організацією.

Підтримати Меджліс прийшли більше ніж сто прихильників. Наступне засідання має відбутися 10 березня.

Появу позову Поклонської про заборону Меджлісу раніше у представницькому органі кримських татар назвали політично мотивованою.

Кримська правозахисна група звернулася до міжнародних організацій із заявою про неприпустимість заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму.

Євросоюз вже висловив стурбованість намірами заборонити діяльність Меджлісу.

Після анексії Криму Росією на початку 2014 року лідерам кримських татар Рефату Чубарову, Мустафі Джемілєву російська влада заборонила в’їзд на півострів на п’ять років.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій проти Москви. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG