Доступність посилання

ТОП новини

Відсутність результатів розслідувань щодо Майдану підриває довіру до правосуддя – ООН


Співробітники міліції на Майдані, Київ, 20 лютого 2014 року
Співробітники міліції на Майдані, Київ, 20 лютого 2014 року

Офіс ООН з прав людини стурбований відсутністю результатів розслідувань вбивств, скоєних на Майдані взимку 2013-2014 років, повідомила у Києві голова моніторингової місії ООН з прав людини Фіона Фрейзер, представляючи 13-у доповідь про ситуацію з правами людини в Україні.

Також вона наголосила на неефективному розслідуванні подій в Одесі 2 травня 2014 року (пожежа у Будинку профспілок) і 9 травня 2014 року в Маріуполі (операція зі звільнення міськвідділку міліції від проросійських сепаратистів, під час якої загинули 9 людей).

«Ми стурбовані відсутністю прогресу у розслідуваннях, – сказала вона. – Брак прогресу у цих справах підриває довіру суспільства до системи кримінального правосуддя».

Також голова місії наголосила на необхідності розслідувати заяви щодо незаконних дій правоохоронних органів.

За словами Фрейзер, місія зафіксувала у Харкові, Одесі, Дніпропетровську та Запоріжжі «звинувачення у причетності українських правоохоронних органів до незаконних затримань, тортур і зникнення людей».

«Ми вимагаємо від влади України розпочати розслідування порушень всіх прав людини», – зазначила вона.

Наразі українські правоохоронці цих заяв не коментували.

21 листопада 2013 року в Україні почалися акції протесту, відомі як Євромайдан, які також згодом назвали Революцією гідності.

Усього, за даними Генпрокуратури, під час Майдану постраждали понад 2 тисячі людей, 104 з них загинули. Найбільше активістів загинули в лютому 2014 року. Тоді під час сутичок протестувальників із силовиками в центрі Києва загинули понад сто осіб, сотні були поранені, найбільше з яких – 20 лютого. Більшість людей загинули від куль снайперів. Згодом загиблих учасників акцій протесту почали називати Небесною сотнею.

За даними прокуратури, розслідується близько 2000 злочинів, скоєних під час Майдану, проте обвинувальних вироків у цих провадженнях ще немає.

XS
SM
MD
LG