Доступність посилання

ТОП новини

Записи розмов можуть свідчити, як депутати звітують Коломойському – «Схеми»


Аудіозаписи телефонних розмов, які опинились в розпорядженні програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода і телеканалу «UA:Перший», можуть свідчити про те, що олігарх Ігор Коломойський впливає на ухваленні рішень у парламенті. Про це йдеться у спеціальному розслідуванні програми.

Журналістам стали доступні аудіозаписи, на яких людина з голосом, схожими на голос Коломойського, спілкується з людьми, чиї голоси нагадують голоси депутатів Андрія Іванчука, Сергія Льовочкіна та Сергія Міщенка.

Одна з розмов відбувається 29 грудня 2014 року – під час розгляду в парламенті незручного для Коломойського законопроекту про акціонерні товариства. Чоловіки, чиї голоси нагадують Коломойського та Іванчука, розмовляють про настрої серед депутатів:

Іванчук: Дивіться, яка ситуація. Тільки ось закінчили, щойно була істерика з приводу цього закону щодо акціонерних товариств. Тільки зараз зняли. Я от це хотів не по телефону обговорювати.

Коломойський: По акціонерних товариствах? А що за істерика?

Іванчук: Ляшко. Вимагав, що він не буде голосувати за бюджет, якщо не поставлять цей закон. Арсен його переконав, він зняв свої претензії.

У розмові зі «Схемами» Ігор Коломойський назвав малоймовірною саму можливість обговорювати таку тему телефоном та заявив: «Мене не цікавлять законопроекти, які впливають чи можуть вплинути на мій бізнес. Мій бізнес ніяк не пов’язаний із законопроектами, які працюють в Україні. Іванчука звинувачували вже в усіх смертних гріхах, крім крові християнських немовлят. Немає сенсу коментувати це».

Сам Іванчук не виключає спілкування з Коломойським, коли той був на посаді голови ОДА, втім, він запевняє: ніяких законопроектів він із олігархом не обговорював.

Під тиском громадськості та окремих народних депутатів законопроект про акціонерні товариства таки був ухвалений 13 січня 2015 року. На іншому аудіозаписі телефонної розмови чути, як двоє чоловіків обговорюють тих, хто проголосував за незручний для Коломойського закон. У записі впізнається голос одного з лідерів «Опозиційного блоку» в парламенті Сергія Льовочкіна: «Я думаю, що її ніхто не підпише. Вона неконституційна, ця ш**га. Я не буду взагалі за неї голосувати. Юля моя не голосувала, в «БПП» мої теж не голосували… Я думаю, що треба говорити з «царем», я вважаю, що ценеконституційний закон і його ухвалювати не можна».

На аудіозапису ще однієї телефонної розмови, що відбулася того ж дня, голос, схожий на Коломойського, сварить депутата, голос якого дуже схожий на позафракційного депутата Сергія Міщенка. Той каже, що його просто не попереджали, як голосувати.

Народний депутат від «Самопомочі» Вікторія Войцицька переконує, що у 2014 році Іванчук як голова комітету блокував розгляд законопроекту про акціонерні товариства. Після ухвалення цей закон формально позбавив Коломойського контролю над напівдержавною «Укрнафтою» та суттєво вдарив по фінансах бізнесмена – змусив перерахувати державі майже 2 мільярди гривень податків, які компанія ніколи до того не виплачувала.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG