Доступність посилання

ТОП новини

МЗС України засудило зволікання в Росії у справі Савченко


Надія Савченко під час суду, 3 березня 2016 року
Надія Савченко під час суду, 3 березня 2016 року

Міністерство закордонних справ України рішуче засудило той факт, що на суді над народним депутатом України Надією Савченко в Росії суддя оголосив засідання суду закритим, не давши можливість українці виступити з заключним словом, і переніс засідання на 9 березня.

Такі дії російського правосуддя трактуються не інакше як навмисне затягування судового процесу і призвели до вимушеного рішення Савченко оголосити сухе голодування, що несе пряму загрозу її життю, наголошено в заяві міністерства.

«Сфальсифіковані російською стороною звинувачення проти Надії Савченко є штрихом терористичного почерку держави, що розв’язала два роки тому збройну агресію проти України, та є проявом виняткового цинізму до прав людини і основоположних свобод», – мовиться в заяві.

У цьому зв’язку МЗС України вкотре закликало міжнародну спільноту «вжити заходів із метою посилення політичного та дипломатичного тиску на Росію для звільнення незаконно утримуваної Надії Савченко, спільно виступити на захист життя, безпеки та прав людини громадян України, які стали політичними заручниками агресивної політики Росії проти України та міжнародного правопорядку».

Раніше в четвер на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де цього дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. Надія Савченко у відповідь оголосила сухе голодування, про яке вона попереджала раніше на випадок зволікання суду з винесенням вироку.

Звинувачення просить для неї 23 роки позбавлення волі; Савченко заявила, що не буде оскаржувати вироку.

В останньому слові, яке тим часом оприлюднили у фейсбуці, Савченко, серед іншого, заявляє, що не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG