Доступність посилання

ТОП новини

МЗС відкинуло заклики ООН визнавати «документи» сепаратистів


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Міністерство закордонних справ України, коментуючи новий звіт ООН про стан із правами людини в Україні, відкинуло оприлюднені в ньому заклики визнавати «документи», видані сепаратистами на сході України і російською владою в окупованому Криму.

«Категорично не погоджуємось із наявними в доповіді закликами до легітимізації документів, виданих незаконними окупаційними самопроголошеними «органами» АРК та окремих районів Донецької і Луганської областей України, а також до будь-якої співпраці уряду України з ними», – наголошено в заяві МЗС.

Міністерство також критично відгукнулося ще про кілька моментів 13-ї доповіді Управління верховного комісара ООН із прав людини за результатами роботи Місії ООН із прав людини в Україні протягом 15.11.2015 – 15.02.2016 року.

«Ми поділяємо висновок авторів доповіді щодо актуальності мінських домовленостей та важливості їхньої імплементації для припинення масових порушень прав людини. Водночас вважаємо, що Місія має бути більш чіткою та об’єктивною у визначенні реальних причин, ступеня відповідальності за такі порушення та справжньої ролі Росії, невпинна військова агресія якої з усією очевидністю і є першопричиною цього ганебного явища», – мовиться, зокрема, в заяві.

Також в МЗС висловили думку, що «більш активне використання інформації, отриманої під час зустрічей представників ММПЛ із безпосередніми учасниками «громадянської блокади» Криму, дозволило б більш об’єктивно оцінити та віддзеркалити її справжні причини та перебіг».

У заяві при цьому також наголошено: «13-а доповідь УВКПЛ учергове підтвердила масштабні злочини, що вчиняються проти наших громадян окупаційною російською владою у Криму та російськими військовими і їхніми поплічниками на Донбасі. Вкотре ми змушені констатувати продовження злочинних практик убивств мирних громадян, викрадень людей, тортур, сексуального насильства, примусової праці, вимагання грошей та інших порушень прав людини, від яких щоденно потерпають українські громадяни. Ситуація в окупованому Криму залишається вкрай складною – згідно з інформацією Місії, етнічні українці та кримські татари зазнають системних утисків та переслідувань. Викрадення, обшуки, незаконні затримання, побиття, обмеження свободи слова і зібрань та інших базових громадянських прав стали буденністю на півострові».

«Україна завжди вважала роботу Місії важливою складовою у протидії російській агресії та дієвим інструментом фіксації порушень прав людини окупаційною владою у Криму та злочинів російської армії та незаконних збройних формувань в окремих районах Донецької та Луганської областей. Очікуємо, що міжнародна спільнота буде нарощувати тиск на Росію для дотримання нею своїх міжнародних зобов’язань, припинення агресії в Україні та інших частинах світу», – заявили в Києві.

Раніше в четвер Моніторингова місія Організації Об’єднаних Націй із дотримання прав людини в Україні оприлюднила свою чергову доповідь, у якій, серед іншого, йшлося про те, що від середини квітня 2014 року до 15 лютого 2016 року на Донбасі загинули під час конфлікту на сході України 9 тисяч 167 людей і поранені 21 тисяча 44 людини, при цьому люди на Донбасі продовжують гинути: з 15 лютого до 1 березня експерти місії зареєстрували ще 21 загиблого. За словами верховного комісара ООН із прав людини, реалізація мінських угод «є єдиною життєздатною стратегією для досягнення мирного врегулювання в деяких районах східної частини України, контрольованих збройними групами, що, в свою чергу, є ключовим для вирішення кризи з правами людини в Україні». «Це включає в себе відновлення ефективного контролю з боку уряду України за кордоном із Росією і виведення іноземних бойовиків, найманців і військової техніки», – сказав представник ООН.

Крім того, Організація Об’єднаних Націй закликала Росію не допустити заборони Меджлісу кримськотатарського народу у Криму. В доповіді мовиться, що ООН стурбована ситуацією з дотриманням прав людини на окупованому півострові.

Є в доповіді й критичні слова на адресу офіційного Києва. Зокрема, Управління верховного комісара ООН із прав людини висловило стурбованість відсутністю результатів розслідувань убивств, скоєних на Майдані взимку 2013–2014 років, неефективним розслідуванням подій в Одесі 2 травня 2014 року (пожежі в Будинку профспілок) і 9 травня 2014 року в Маріуполі (операції звільнення міськвідділку міліції від проросійських сепаратистів, під час якої загинули 9 людей). «Брак прогресу в цих справах підриває довіру суспільства до системи кримінального правосуддя», – заявили в ООН. Також там наголосили на необхідності розслідувати заяви щодо незаконних дій правоохоронних органів: Місія ООН зафіксувала в Харкові, Одесі, Дніпропетровську та Запоріжжі «звинувачення у причетності українських правоохоронних органів до незаконних затримань, тортур і зникнення людей». «Ми вимагаємо від влади України почати розслідування всіх порушень прав людини», – наголосили в ООН.

XS
SM
MD
LG