Доступність посилання

ТОП новини

Активіста Українського культурного центру в Криму викликають в прокуратуру


Леонід Кузьмін
Леонід Кузьмін

Представник Українського культурного центру, що працює в анексованому Росією Криму, Леонід Кузьмін повідомляє про те, що його викликають в прокуратуру Сімферополя.

«Прокуратура міста Сімферополя, бажають спілкуватися. Судячи з запрошення, будуть робити попередження щодо 9 березня », – написав він у Facebook.

Про інші подробиці активіст не повідомляє.

Проект Радіо Свобода, сайт Крим.Реалії спробували зв’язатися з Кузьміним, але його телефон протягом години не відповідає. В прокуратурі також наразі це не коментують.

У Сімферополі не дозволили активістам Українського культурного центру проводити 9 березня мітинг, присвячений українському поету і письменнику Тарасу Шевченку.

У 2015 році сімферопольські активісти хотіли провести мітинг біля погруддя Кобзареві, але кримська влада відмовила їм у цьому. Акцію перенесли в Гагарінський парк, куди прийшли близько п’ятдесяти людей, майже всі з українською символікою. Хтось мав на одязі жовто-синю стрічку, хтось тримав в руках прапорець. Коли мітинг почався, був розгорнутий великий кримськотатарський прапор, а ліворуч і праворуч від нього – два українських. На одному було написано «Крим – це Україна», а на іншому – «Україна – це Крим».

Акція закінчилася затриманням поліцією проукраїнських активістів, а потім судовими розглядами. Активістам підконтрольні Росії суди присудили покарання за використання української атрибутики і призначили громадські роботи тривалістю 40 годин кожному.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG