Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко обіцяє подвоїти зусилля для повернення в Україну Савченко


Надія Савченко в суді, 3 березня 2016 року
Надія Савченко в суді, 3 березня 2016 року

Президент України Петро Порошенко обіцяє подвоїти зусилля для того, щоб повернути в Україну утримувану в російському СІЗО Надію Савченко.

«Ми подвоїмо зусилля для того, щоб повернути Надію додому. Це надзвичайно важливо, важливо для мене, важливо для України, важливо для кожного з нас», – сказав Порошенко під час вручення державних нагород видатним жінкам.

При цьому Порошенко зауважив, що прочитав виступ, який Надія Савченко мала оголосити у суді.

«Серед цих справжніх героїв одне з перших місць займає Надія Савченко», – додав він.

В останньому слові, текст якого оприлюднили у соціальних мережах напередодні, Савченко, серед іншого, зауважила про дипломатичні здібності Петра Порошенка.

«Ну що ж, я сподіваюсь, що його дипломатичних здібностей вистачить на те, щоб в Росії домовитись з одним ідіотом... Адже він обіцяв моїй матері, що ще на травневі свята 2015 року я буду вдома. І поки за мене будуть торгуватися, життя мене буде покидати і Росія мене все одно поверне в Україну живою чи мертвою! Але поверне», – написала вона.

3 березня на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії на завершенні слухань у справі Надії Савченко вона мала виступити із заключним словом. Але суддя закрив засідання й оголосив перерву в суді до 9 березня. Надія Савченко у відповідь заявила, що оголошує сухе голодування, про яке вона попереджала раніше у випадку зволікання суду з винесенням вироку. Сьогодні адвокат українки заявив, що до відновлення процесу в її справі, до 9 березня, відвідування Савченко в СІЗО буде неможливим.

Звинувачення просить для неї 23 роки позбавлення волі; Савченко заявила, що не буде оскаржувати вироку.

Україна і представники Заходу закликали Москву звільнити громадянку України.

Надію Савченко в Росії обвинувачують у вбивстві двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону.

Савченко та її захист звинувачення відкидають і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім примусово переправили її до Росії.

XS
SM
MD
LG