Доступність посилання

ТОП новини

У містах Дніпропетровщини ініціюють розірвання побратимських відносин з містами Росії


Владі міст Дніпропетровщини пропонують відмовитись від побратимських відносин з містами Росії через російську агресію в Україні. Відповідні звернення жителів міста зареєстровані в Дніпропетровську та Кривому Розі.

Так, у Кривому Розі активістки звернулися до секретаря міської ради Сергія Маляренка з ініціативою розірвати «побратимство» з російським Нижнім Тагілом, натомість встановивши побратимські стосунки зі словацьким містом Кошице, оскільки, за її словами, бізнесмени Кривого Рогу активізували контакти з цим європейським містом.

«У зв’язку з військовою агресією Росії проти України вважаємо за необхідне припинити побратимські відносини з містом Нижній Тагіл. Кошице – європейське місто, тісно пов’язане з Кривим Рогом багато десятиріч. Кошицький металургійний комбінат був збудований під залізорудну сировину з «Криворіжсталі». Останнім часом бізнес Кривого Рогу активізував контакти з Кошице», – йдеться у зверненні.

Активісти попросили розглянути звернення на найближчій сесії міськради.

Також у Дніпропетровську ініціюють припинення «побратимства» з російськими містами. Відповідна петиція оприлюднена на сайті міськради Дніпропетровська.

«На сьогодні Дніпропетровськ, відповідно до чинних угод, є містом-побратимом з декількома містами країни-агресора (Російської Федерації): Самара, Красноярськ, Улан-Уде. Незважаючи на агресивну політику РФ, анексію частини території України, рішення агресивної війни проти України, продовження, навіть номінальне, побратимських (партнерських) відносин з містами і регіонами Російської Федерації є неприпустимим», – йдеться в петиції.

Як зазначають ініціатори, Дніпропетровську слід припинити побратимські відносини з усіма російськими містами і регіонами й офіційно розірвати всі відповідні угоди.

Мерії міст поки ніяк не відреагували на ці звернення.

За даними з Дніпропетровської міськради, у Дніпропетровська наразі є понад 10 міст-побратимів, угоди з якими були підписані, починаючи з 1995 року. Зокрема, це литовський Вільнюс, грузинське Кутаїсі, китайські Сіань та Далянь, грецькі Салоніки тощо. Серед міст-побратимів також російські міста Самара (угода 2001 року) та Красноярськ (угода 2007 року).

«Міста-побратими» або «поріднені міста» – міста, розташовані в різних державах, між якими встановлені постійні дружні зв’язки для взаємного ознайомлення з життям, історією та культурою, для досягнення кращого взаєморозуміння, зміцнення співпраці та дружби між народами різних країн.

XS
SM
MD
LG