Доступність посилання

ТОП новини

Новий паспорт у вигляді ID-картки не дає право в’їзду українцям до Білорусі – прикордонники



Державний прикордонний комітет Білорусі попередив громадян України, що наявність внутрішнього паспорта нового зразка у вигляді ID-картки не надає права його власникові на в’їзд до Білорусі. Про це йдеться в повідомленні білоруських прикордонників.

«За чинною двосторонньою угодою між Республікою Білорусь і Україною від 2009 року про безвізові поїздки громадян, новий український паспорт у вигляді ID-картки не передбачено як документ для пропуску через державний кордон Республіки Білорусь», – йдеться в повідомленні.

Білоруська сторона заявляє, що Київ на дипломатичному рівні поки що не ініціював процедури про визнання ID-карток дійсним для перетину кордону документом в рамках безвізових поїздок.

«До врегулювання даних питань білоруська сторона може пропускати через кордон громадян України лише за дійсними документами: закордонними паспортами (для власників ID-карт) і внутрішніми паспортами старого зразка (у паперовому вигляді)», – повідомили в прикордонному комітеті Білорусі.

З 1 січня 2016 року в Україні почали видавати внутрішні паспорти нового зразка у вигляді пластикової ID-картки. Чинне законодавство не передбачає примусової заміни паперових внутрішніх паспортів громадян на пластикові ID-картки з електронним чипом. Експерти кажуть: щоб зробити реєстр власників внутрішніх паспортів повністю електронним, знадобиться 4-5 років. В уряді переконують, що перехід від звичайних паспортів на ID-картки є кроком назустріч лібералізації візового режиму з ЄС.

XS
SM
MD
LG