Доступність посилання

ТОП новини

У Чехії активісти почали пікети на підтримку Надії Cавченко


Надія Савченко на суді, архівне фото
Надія Савченко на суді, архівне фото

Активісти в Чехії почали в суботу пікети президентського палацу на підтримку Надії Савченко. Мета пікетів – привернути увагу громадськості до сухого голодування українки в Росії, яке загрожує її життю.

Пікети за участю кількох осіб із портретами Надії Савченко виставили цього дня о 16-й годині на всіх входах до празького Граду, де розташована резиденція президента.

Активісти мають намір збиратися щодня до 9 березня, коли Надія Савченко має виступати в російському суді з останнім словом.

Як наголосив один із організаторів акції Томаш Пешинський, місце акції обрали не випадково. «Президент Чехії Мілош Земан підтримує російську агресію в Україні, демонстративно не звертає увагу на страждання українців та росіян і закликає до милосердя і співпраці з кривавим режимом Володимира Путіна. Ця людина частково несе відповідальність за подальшу долю Надії Савченко», – вважає чеський активіст.

5 березня президент Чехії приймав гостей у своїй резиденції, святкуючи третю річницю інавгурації. Мілош Земан наразі не коментував справи Надії Савченко.

Міністерство закордонних справ Чехії рівно рік тому закликало Росію негайно звільнити українку, називаючи її арешт незаконним.

3 березня на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де цього дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. Надія Савченко у відповідь оголосила сухе голодування, про яке вона попереджала раніше на випадок зволікання суду з винесенням вироку. При цьому ще в середині грудня вона оголосила «звичайне» голодування.

Надію Савченко, народного депутата України, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

XS
SM
MD
LG