Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Словаччини почав коаліційні переговори після виборів


Роберт Фіцо, передвиборче фото
Роберт Фіцо, передвиборче фото

Дотеперішній прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо, лівоцентристська національно-консервативна партія якого Smer – SD (Напрям – Соціальна демократія) здобула найбільше місць у новообраному парламенті країни, почав переговори про створення нового уряду.

Він уже заявляв, що результати виборів, за якими до парламенту проходять вісім партій, «дуже складні», і створення кабінету займе якийсь час.

Його партія, за оцінками, отримує в новому парламенті лише 49 місць зі 150 і буде потребувати коаліційних партнерів, щоб створити уряд. У попередньому вона мала 83 місця і створила однопартійний уряд.

Друге і третє місця займають правоцентристська ліберальна партія «Свобода і солідарність» (SaS) – за оцінками, 21 місце – і коаліція двох теж правоцентристських консервативних партій OĽaNO – Nova (Звичайні люди і незалежні особистості – Нова) – 19 місць.

До парламенту після чотирирічної перерви повернулася ультраправа неонацистська Словацька національна партія (SNS), що матиме, найімовірніше, 14 місць.

Також до Національної ради – однопалатного парламенту Словаччини – проходить іще одна ультраправа націоналістична сила, Народна партія – Наша Словаччина (ĽSNS).

Крім того, будуть представлені партія «Ми – родина» (Sme Rodina) і центристська партія угорської меншини, найбільшої у Словаччині, Most – Híd («Міст» словацькою й угорською мовами). Нова партія Sieť («Мережа»), якій перед виборами прогнозували друге місце, опинилася внизу прохідної частини партійних списків, набравши ледь більше за необхідні для потрапляння до парламенту 5 відсотків голосів.

Роберт Фіцо твердо виступає проти політики примусових квот на розподіл мігрантів по країнах Європейського союзу, яку насаджує Брюссель. Він, зокрема, обіцяв, що «не впустить до Словаччини жодного мусульманина».

Він також критично ставиться до західних санкцій проти Росії через її агресію в Україні.

Але якщо йому не вдасться створити уряд, розглядається також можливість створення коаліції правоцентристських і правих політичних сил.

Словаччина в липні на півроку обіймає головування в Євросоюзі.

XS
SM
MD
LG