Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко закликала на новий пікет на захист Савченко під посольство Росії 9 березня


Лідер партії «Батьківщина», народний депутат Юлія Тимошенко закликала всіх небайдужих людей вийти на мітинг-пікет «Свободу Надії Савченко!» (Free Savchenko!) з вимогою до Росії відпустити українку, яка перебуває там за ґратами.

У Києві пікет розпочнеться 9 березня об 11:00 під стінами російського посольства за адресою: Повітрофлотський проспект, 27, – мовиться у зверненні Тимошенко, яке оприлюднене на сайті партії.

«Окрім цього, в кожному місті, містечку, селі, і ми віримо, по всьому світі, у всіх країнах цього дня мають пройти гучні протести на підтримку Надії Савченко, які згуртують усіх українців в один кулак і покажуть нашу незламність і солідарність із Надією!» – заявила Тимошенко.

Прошу всіх, всіх хто вболіває за нашу героїню Надію: покажіть їй нашу підтримку, нашу волю і наше прагнення домогтися її визволення!» – мовиться в її зверненні.

Тимошенко також прийшла в неділю на акцію на підтримку Савченко з вимогою до Росії звільнити її, що відбулася на майдані Незалежності в Києві, але, як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, їй слова не дали, бо акція під гаслом #FreeSavchenko! анонсувалася без політики й політичних прапорів.

Окремо вона заявила, що необхідний міжнародний тиск на президента Росії Володимира Путіна як єдиний механізм звільнення Надії Савченко і що українська влада мала б значно посилити свою роботу для звільнення українки. «Вони просто зобов’язані організувати окрему переговорну лінію для звільнення Наді, і ні з чиїми іншими питаннями не змішувати. Сьогодні всі, хто перебуває за ґратами в Путіна, мають бути вирвані звідти і повернені на рідну землю, і тому ми не розділяємо боротьбу за Надю, за її звільнення і боротьбу за звільнення інших в’язнів режиму Путіна», – сказала Юлія Тимошенко.

Адвокати Надії Савченко закликали раніше українців по всьому світі вийти на акцію її підтримки також 9 березня, коли в Росії має продовжитися суд над нею.

Надія Савченко, народний депутат України, була обрана до парламенту на чолі партійного списку «Батьківщини», перед самою Юлією Тимошенко, вже перебуваючи за ґратами в Росії, восени 2014 року.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Тим часом через тривалі вихідні в Росії, що завершаться 9 березня, до того часу адвокати не матимуть до неї доступу і не зможуть перевірити стан її здоров’я. Існує побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом. Омбудсман Росії Елла Памфілова телефоном повідомила сестрі Савченко Вірі, що тим часом стан Надії задовільний, за нею ведеться постійний «візуальний контроль», здійснюються вимірювання артеріального тиску, наразі застосування примусового годування чи введення рідини не потрібне. Україна також звернулася до Міністерства закордонних справ Росії з нотою про огляд Савченко групою українських лікарів, але відповіді ще не отримала.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

XS
SM
MD
LG