Доступність посилання

ТОП новини

Адвокат Савченко заявив про її «запасний план» проти насильної підтримки


Надія Савченко й Ілля Новиков під час суду в Росії, 3 березня 2016 року
Надія Савченко й Ілля Новиков під час суду в Росії, 3 березня 2016 року

Адвокат народного депутата України Надії Савченко, яка, перебуваючи за ґратами в Росії, оголосила сухе голодування, Ілля Новиков заявив, що вона повідомляла йому про свій «запасний план» на випадок, якщо тюремники вдадуться до сили, щоб підтримати її життя.

«Я не знаю, чи вона нападе на охоронців, чи зробить іще щось таке відчайдушне», – написав він у фейсбуці.

«Я пишу про це так спокійно, тому що всі хвилювання, вагання і вмовляння з приводу її голодування і можливих наслідків – уже пройдений для нас рік тому етап. Вона все одно зробить усе по-своєму», – додав він.

«Надія ухвалила своє відчайдушне рішення, я постараюся, щоб воно не залишилося даремним», – заявив Новиков.

У своєму дописі він нагадав і про відмови російського суду прийняти докази невинуватості Савченко, і про різку позицію США щодо останніх подій у її справі.

Зокрема, він написав: «Держдепартамент США виступив із безпрецедентно різкою вимогою до Росію негайно звільнити її без ніяких умов. Американці поважають суд. Я не знаю інших випадків, щоб такі заяви робилися до вироку. Якщо йдеться тільки про порушення процедури, про політичні переслідування чи про питання гуманізму, висловлюються м’якіше й дипломатичніше. І загалом не часто. Тут щось цілком нове: повне заперечення легітимності суду – це майже ультиматум. Резолюція Конгресу від 22 вересня 2015 року дає Держдепартаментові карт-бланш на запровадження нових санкцій проти Росії і російських чиновників у зв’язку зі справою Савченко. Вони можуть це зробити будь-якої миті і посилають останнє, зовсім не «китайське», попередження. Головне, щоб адресати розуміли, що смерть Надії не зніме питання, а, навпаки, зробить наслідки невідворотними. В цьому наш основний, можливо, єдиний шанс».

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Тим часом через тривалі вихідні в Росії, що завершаться 9 березня, до того часу адвокати не матимуть до неї доступу і не зможуть перевірити стан її здоров’я. Існує побоювання, що Савченко може не вижити чи лишитися інвалідом. Омбудсман Росії Елла Памфілова телефоном повідомила сестрі Савченко Вірі, що тим часом стан Надії задовільний, за нею ведеться постійний «візуальний контроль», здійснюються вимірювання артеріального тиску, наразі застосування примусового годування чи введення рідини не потрібне. Україна також звернулася до Міністерства закордонних справ Росії з нотою про огляд Савченко групою українських лікарів, але відповіді ще не отримала.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, надаючи інформаційну підтримку збройним проросійським сепаратистам, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

XS
SM
MD
LG