Доступність посилання

ТОП новини

Український консул відвідав Савченко в СІЗО, стан її важкий – МЗС


Надія Савченко в суді, архівне фото
Надія Савченко в суді, архівне фото

Український консул відвідав українку, утримувану в російському СІЗО, Надію Савченко, яка напередодні оголосила сухе голодування. Про це Радіо Свобода заявила речник Міністерства закордонних справ (МЗС) України Мар’яна Беца.

«Сьогодні український консул в Ростові домігся зустрічі з Надією Савченко. Стан її важкий… Ми дуже занепокоєні станом її здоров’я», – сказала вона.

Беца нагадала, що ще 5 березня МЗС України направило російській стороні ноту з вимогою надати дозвіл українським лікарям оглянути Савченко, проте до цього часу дипломатичне відомство відповіді на цю ноту не отримало.

«Вкотре наголошуємо, що відповідальність за життя і здоров’я Надії Савченко лежить виключно на Російській Федерації. З нашого боку ми робимо все для того, щоб надати необхідну допомогу Савченко. Консул має намір зустрітися з нею завтра. Ми сподіваємося, що все-таки українські лікарі матимуть змогу надати допомогу Надії», – додала речниця МЗС України.

4 березня Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська попросила омбудсмена Росії Еллу Памфіловусприяти організації огляду українськими лікарями Савченко. Лутковська переконана, що це дозволить не «допустити погіршення здоров’я Савченко й уникнути невиправданих наслідків».

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Відтак текст останнього слова Савченко був оприлюднений від її імені у фейсбуці. За словами Савченко, вона не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею. Але вона заявила, що не буде оскаржувати вироку.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

XS
SM
MD
LG