Доступність посилання

ТОП новини

Клімкін: Лавров у Парижі був не готовий до предметної дискусії в «нормандському форматі»


Сергій Лавров, Павло Клімкін, Жан-Марк Еро і Франк-Вальтер Штайнмаєр (л>п) на зустрічі в Парижі, 3 березня 2016 року
Сергій Лавров, Павло Клімкін, Жан-Марк Еро і Франк-Вальтер Штайнмаєр (л>п) на зустрічі в Парижі, 3 березня 2016 року

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін заявив, що голова МЗС Росії Сергій Лавров на недавній зустрічі в «нормандському форматі» був не готовий вести предметну дискусію щодо низки пропозицій Києва. За словами Клімкіна, Лавров заявляв, що це питання «мінського формату».

Як сказав міністр в інтерв’ю агентству «Українські новини», на тій зустрічі в Парижі Лавров не був готовий говорити про низку конкретних пропозицій, які висунув Клімкін: про залучення Організації з безпеки і співпраці в Європі до постійного спостереження за непідконтрольною нині ділянкою українсько-російського кордону чи про шляхи досягнення реальної безпеки в окупованій частині Донбасу, необхідної для проведення там місцевих виборів – зокрема, шляхом залучення міжнародного елементу.

«Я також запропонував, яким чином забезпечити доступ ОБСЄ до всієї території Донбасу, а також чіткий триступеневий механізм, як ОБСЄ вже найближчим часом зможе ефективно моніторити кордон зі встановленням низки спеціальних баз ОБСЄ вздовж кордону і з можливістю встановлення спеціального обладнання нічного і денного спостереження. Також я запропонував, як місії отримати можливість покрити основні дороги і залізничні колії. Не буду говорити про всі конкретні пропозиції, але я чітко пройшовся по тих пунктах, які, з погляду нашої логіки, треба зробити, щоб досягти реальної безпеки і прийти до передумов щодо безпеки для проведення виборів. А для цього потрібно заангажувати міжнародний елемент: це буде або поліцейська місія, або інша місія, але міжнародний елемент потрібен, оскільки іншим чином ми не можемо ефективно забезпечити безпеку. Можливостей СММ недостатньо, і для того, щоб забезпечити виведення зброї, яка там є, або як мінімум забезпечити контроль її ефективного зберігання на майданчиках таким чином, щоб її ніхто не міг нагромаджувати. Хто відповідатиме за зброю, яку активно ховають на Донбасі? Яким чином її знаходити? Є дуже багато питань», – сказав Клімкін.

«Щодо конкретних домовленостей, то їх небагато. Є одна головна домовленість – продовжувати роботу далі», – додав він.

На зустрічі голів МЗС у «нормандському форматі» – України, Франції, Німеччини й Росії – в Парижі, що відбулася 3 березня, Павло Клімкін повідомив, що великого поступу на ній не досягли. За його словами, українська сторона висунула низку пропозицій і прагне вирішення порушених питань.

Зокрема, заявив він, для організації виборів в окупованій частині українського Донбасу необхідно вирішити питання безпеки, і це має бути комплексна безпека, без якої про вибори говорити не можна. Це, наголосив Клімкін, стосується не тільки відведення озброєнь, а також і необхідності контролю ОБСЄ за українсько-російським кордоном.

Трохи пізніше, коментуючи заяви інших сторін, Павло Клімкін написав у твітері: «Не зважайте на різні інтерпретації. Жодних висновків не погодили. Наша позиція – спочатку безпека».

Сергій Лавров, зі свого боку, заявив, що Париж і Берлін запропонували провести вибори на окупованій частині Донбасу вже в червні, і Москва «була готова підтримати» це – але, за його словами, Київ «просив не наполягати на цьому», тому консенсусу не досягли.

Про вимогу виборів на окупованій частині Донбасу до кінця першого півріччя цього року говорили й голови МЗС Франції Жан-Марк Еро і Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр.

Крім того, врегулювання в частині сходу України обговорюють і в «мінському форматі» – з участю України, Росії й ОБСЄ; на частині зустрічей присутні й представники донецьких і луганських сепаратистів, яких підтримує Росія.

XS
SM
MD
LG