Доступність посилання

ТОП новини

На Київщині у Борисполі активісти провели флешмоб на підтримку Савченко


Надія Савченко в суді, архівне фото
Надія Савченко в суді, архівне фото

На Київщині у місті Бориспіль активісти провели флешмоб на підтримку української льотчиці Надії Савченко, яка перебуває в російському СІЗО.

«Бориспіль солідарний з Надією Савченко, радує, що прийшла молодь, лякає байдужість людей, адже 95 відсотків проігнорували пропозицію підтримати Надю і виділити 30 секунд свого дорогоцінного часу заради підтримки, а судорожно відвертали обличчя і йшли у своїх справах!!!», – написав на своїй сторінці Facebook активіст Віталій Горкун.

Раніше повідомлялося, що український консул відвідав в російському СІЗО Новочеркаська українку Надію Савченко, яка вже четвертий день тримає сухе голодування.

За словами генконсула Віталія Москаленка, самопочуття Савченко задовільне, проте ознаки голодування вже з’являються.

«Ми намагалися її переконати, довести, аргументувати, що вона вже перемогла і повинна зберегти життя, але вона категорично відмовляється і каже, що буде тримати голодування до останнього», – сказав консул.

Раніше Савченко в листі, який є в розпорядженні Радіо Свобода, зазначила, щоб «всі, хто може її витягти ( з в’язниці – ред.), доклали всіх зусиль і зробили нарешті це».

«Я не хочу чекати невизначеності. Тепер я буду виходити з в’язниці на своїх умовах, щоб всьому світу показати, що Росію можна «скрутити в баранячий ріг»…Живою чи мертвою я вже перемогла», – написала Савченко.

Адвокати Надії Савченко після відвідування її у СІЗО оприлюднили лист українки від 4 березня. У ньому вона написала, що не відмовилася від рішення оголосити сухе голодування і починає його 4 березня, вимагаючи повернення в Україну «живою чи мертвою».

Після цього 5 березня президент України Петро Порошенко заявив про намір зробити все можливе для звільнення Савченко, при цьому він не уточнив, яких саме кроків вживатиме для звільнення.

Надія Савченко від 3 березня оголосила сухе голодування на знак протесту проти зволікання з винесенням їй вироку після того, як на суді в місті Донецьку Ростовської області Росії, де того дня очікували на завершення слухань після останнього слова Савченко, суддя неочікувано закрив засідання й оголосив перерву до виголошення останнього слова до 9 березня. При цьому ще в середині грудня Савченко оголосила «звичайне» голодування.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Савченко та її захист відкидають звинувачення і заявляють, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

XS
SM
MD
LG