Доступність посилання

ТОП новини

Дипломати повідомили про нові вимоги Туреччини на саміті ЄС щодо мігрантів


Під час саміту, Брюссель, 7 березня 2016 року
Під час саміту, Брюссель, 7 березня 2016 року

Дипломати на саміті Європейського союзу щодо мігрантів, що відбувається з участю Туреччини, приватно повідомили про низку вимог Анкари до Брюсселя в обмін на поглиблення співпраці в зупиненні потоку втікачів до країн Європи.

За цими повідомленнями, Туреччина, зокрема, домагається подвоєння суми у 3 мільярди євро, яку Євросоюз пропонував їй раніше в обмін на те, щоб ця країна залишала в себе більше біженців із Сирії. Також прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, за повідомленнями, прагне від ЄС прискорити переговори про вступ його країни до європейської спільноти і полегшити умови надання віз турецьким громадянам. У відповідь, кажуть дипломати, Туреччина обіцяє вжити більше заходів, щоб із її території до Греції й далі до інших країн ЄС діставалося менше мігрантів.

Ці повідомлення наразі неофіційні; офіційної інформації про перебіг саміту на цей час немає.

Перед цим стало відомо, що керівники країн Європейського союзу продовжили свій позачерговий саміт, присвячений кризі з мігрантами, після того, як запрошений на нього прем’єр Туреччини Ахмет Давутоглу зробив нову пропозицію щодо врегулювання кризи. Але речник голови турецького уряду, який повідомив журналістам про це, ніяких подробиць нової пропозиції не навів.

Напередодні саміту очікували, що 28 країн-членів будуть на ньому домагатися від Туреччини прийняти назад тисячі мігрантів, які потрапили до країн Євросоюзу з її території, але не відповідають вимогам ЄС щодо надання притулку.

Іще в листопаді минулого року ЄС домовився з владою Туреччини, що Анкара вживе заходів для обмеження потоку мігрантів до Європи з турецької території в обмін на гроші. Але нині в Євросоюзі заявляють, що хоча Туреччина здійснила поступ у виконанні цієї домовленості, все ж із Туреччини до Греції, а потім далі до інших країн ЄС дістається надто багато мігрантів.

XS
SM
MD
LG