Доступність посилання

ТОП новини

ЄС зробив паузу, щоб розглянути вимоги Туреччини у зв’язку з кризою з мігрантами – дипломати


Учасники саміту: Ахмет Давутоглу 3-й ліворуч у першому ряду (сміється), Брюссель, 7 березня 2016 року
Учасники саміту: Ахмет Давутоглу 3-й ліворуч у першому ряду (сміється), Брюссель, 7 березня 2016 року

Дипломати у Брюсселі повідомили, що керівники Європейського союзу заявили, що потребуватимуть часу, щоб розглянути нові вимоги, яких прагне Туреччина в обмін на обіцянку вжити додаткових заходів для стримування потоку мігрантів до Європи.

За повідомленнями, прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу, запрошений на позачерговий саміт ЄС, присвячений кризі з мігрантами, запросив значну вищу ціну за таку співпрацю, ніж та, про яку сторони домовлялися раніше.

Зокрема, Туреччина хоче отримати від Євросоюзу вдвічі більше коштів на утримання в себе біженців із Сирії, ніж узгоджені ще восени 3 мільярди євро. Крім того, Анкара прагне прискорення переговорів про вступ Туреччини до Євросоюзу і швидкого – бажано вже цього літа – запровадження безвізового режиму короткотермінових подорожей турецьких громадян до країн ЄС.

Через ці вимоги, що супроводжувалися гострими дебатами на саміті, зустріч затягнулася до пізнього вечора, але рішення наразі ще не ухвалювали, повідомили дипломати.

Крім того, Давутоглу, перебуваючи у Брюсселі, заявив, що його країна потребуватиме більшої допомоги від союзу НАТО, щоб відвертати нові хвилі мігрантів від спроб перетнути Егейське море, щоб дістатися до Греції й далі до інших країн Євросоюзу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ заявив після переговорів із турецьким керівником, що Північноатлантичний союз почне з застосуванням кораблів країн-членів стежити за територіальними водами Греції й Туреччини в Егейському морі, щоб перепиняти незаконних переправників мігрантів. До цієї місії, сказав він, направлять свої кораблі Велика Британія і Франція. Крім того, НАТО посилить спостереження й розвідувальну діяльність на кордоні Туреччини з Сирією.

Напередодні саміту очікували, що 28 країн-членів будуть на ньому домагатися від Туреччини прийняти назад тисячі мігрантів, які потрапили до країн Євросоюзу з її території, але не відповідають вимогам ЄС щодо надання притулку. Турецький прем’єр натомість заявляв, що очікує від саміту також прискорення переговорів про вступ його країни до ЄС.

Іще в листопаді минулого року ЄС домовився з владою Туреччини, що Анкара вживе заходів для обмеження потоку мігрантів до Європи з турецької території в обмін на гроші. Але нині в Євросоюзі заявляють, що хоча Туреччина здійснила поступ у виконанні цієї домовленості, все ж із Туреччини до Греції, а потім далі до інших країн ЄС дістається надто багато мігрантів.

Так званим балканським шляхом – із Туреччини до Греції й далі – тільки протягом 2015 року до Європи дісталися близько 880 тисяч мігрантів. А вже за перші два місяці нинішнього, 2016 року його подолали майже 132 тисячі мігрантів – майже стільки ж, як за все перше півріччя 2015-го.

XS
SM
MD
LG