Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина та ЄС відклали укладення угоди щодо мігрантів на 17 березня


Дитина з родини біженців грається на колії поблизу кордону Греції та Македонії
Дитина з родини біженців грається на колії поблизу кордону Греції та Македонії

Туреччина та Європейський союз узгодили параметри можливої угоди про повернення тисяч мігрантів до Туреччини та повідомили про можливість укладення угоди на саміті 17 березня. Такими є результати екстреного саміту, що відбувся у Брюсселі 7 березня.

«Туреччина представила на саміті чудові пропозиції, і я вважаю, цим здивувала багатьох», – сказав після завершення переговорів прем’єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас. Як «прорив» охарактеризували пропозиції Туреччини канцлер Німеччини Анґела Меркель, президент Європейської комісії Жан-Клод Юнкер, прем’єр-міністр Великої Британії Дейвід Камерон і голова ЄС Дональд Туск.

Турецькі пропозиції передбачають різке скорочення багатотисячного потоку мігрантів через так званий балканський маршрут до Європи, а також збільшення ще на 3 мільярди євро пакету допомоги для облаштування сирійських біженців. Серед інших умов Анкари – пришвидшення переговорів про членство в ЄС і щодо безвізових поїздок для своїх громадян.

Європейські лідери погодилися збільшити допомогу і пообіцяли, що турецькі громадяни отримають безвізовий доступ в ЄС до кінця червня за умови, що Анкара виконає деякі суворі умови, зокрема, змінить візову політику щодо ісламських країн і запровадить біометричні паспорти.

XS
SM
MD
LG