Доступність посилання

ТОП новини

В ОБСЄ закликають активніше діяти для досягнення гендерної рівності


Ламберто Дзаннієр
Ламберто Дзаннієр

Генеральний секретар Організації з безпеки і співпраці в Європі Ламберто Дзаннієр закликає усі держави-члени активізувати зусилля для досягнення гендерної рівності і рівної участі жінок у запобіганні конфліктів і мирних процесах.

За словами Дзаннієра, міжнародний жіночий день є можливістю підкреслити прогрес, досягнутий у справі розширення прав жінок, а також нагода показати сфери, де такого прогресу немає.

«Необхідно вжити термінових заходів для підвищення ролі жінок у вирішенні конфліктів, регулюванні криз і постконфліктному відновленні. Істотна участь жінок у цих процесах значно підвищує ймовірність досягнення всеосяжного і стійкого миру», – наголосив Дзаннієр.

Генеральний секретар додав, що насильство проти жінок залишається одним із найбільш поширених порушень прав людини в регіоні ОБСЄ.

«Сексуальне насильство, насильство в сім’ї й інші види насильства за ознакою статі, на жаль, є реальністю для жінок у кожній країні, а рівень насильства часто зростає в конфліктних і постконфліктних ситуаціях», – сказав генсекретар ОБСЄ.

Він також наголосив на положенні жінок-біженців і мігрантів у регіоні ОБСЄ і вказав на їхню уразливість до насильства.

«У цей день, коли ми вшановуємо жінок і визнаємо їхній важливий внесок у наше суспільство, я закликаю всі держави брати до уваги не тільки жіночі проблеми і потреби в захисті, але і їхню діяльність і потенціал», – сказав Дзаннієр.

Міжнародний жіночий день – щорічне свято, що відзначається 8 березня. Вперше святкувалося в 1909 році в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Відзначалося в СРСР та країнах радянського блоку як державне свято, в багатьох із них це свято залишилося таким дотепер. 1977 року за радянської ініціативи Організація Об’єднаних Націй оголосила 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир.

XS
SM
MD
LG