Доступність посилання

ТОП новини

Жінки в ЄС стикаються з насильством і недостатньо представлені у владі – єврокомісар


Ілюстраційне фото (©Shutterstock)
Ілюстраційне фото (©Shutterstock)

В Європейському союзі одна з трьох жінок зазнає фізичного або сексуального насильства, заявила комісар ЄС із питань юстиції і гендерної рівності Вера Юрова, виступаючи в Європарламенті з нагоди Міжнародного жіночого дня.

Вона наголосила, що ЄС мають намір поглибити боротьбу з гендерною нерівністю і насиллям над жінками на цій основі.

Попри те, що жінки складають половину європейського населення, в сфері менеджменту і керівництва в ЄС здебільшого зайняті чоловіки, а керівні функції дуже нерівномірно розподілені, наголосила Юрова.

«Значно більше чоловіків, ніж жінок, залучені в національних урядах і парламентах, включно з Європейським парламентом. У великих європейських компаніях тільки 20 відсотків керівництва складають жінки. Тому пропозиція Єврокомісії має на меті урівноважити цей феномен нерівноправ’я і довести цю пропорційну нерівність більш як до 40 відсотків», – наголосила Юрова, виступаючи в Європейському парламенті в Стасбурзі.

Член Єврокомісії також пропонує досягти пропорційності в професійних і домашніх обов’язках чоловіків і жінок. Для цього до кінця року виконавчий орган ЄС планує запропонувати пакет заходів для покращення системи догляду за дітьми, відпусток за доглядом з дітьми для чоловіків і жінок, досягнення більшої гнучкості в організації праці.

За словами Юрової, соціально-економічне становище жінок в ЄС потребує значного вдосконалення.

За даними Єврокомісії, жінкам платять у середньому на 16% менше, ніж чоловікам, за кожну відпрацьовану годину, а третина жінок працює неповний день, переважно через інші обов’язки, які нерівномірно поділені з чоловіками.

У спільній заяві Єврокомісії, опублікованій на її офіційному сайті, йдеться про те, що ЄС невпинно бореться з сексизмом, дискримінацією, гендерним насильством і нерівністю. Згідно із заявою єврокомісарів, нове законодавство ЄС у гендерній сфері забезпечує захист прав жертв, спрямоване проти торгівлі людьми, а також сприяє рівному ставленню до жінок.

Міжнародний жіночий день – щорічне свято, що відзначається 8 березня. Вперше святкувалося в 1909 році в США з ініціативи Соціалістичної партії Америки. Відзначалося в СРСР і країнах радянського блоку як державне свято, в багатьох із них це свято залишилося таким дотепер. 1977 року за радянської ініціативи Організація Об’єднаних Націй оголосила 8 березня Міжнародним днем боротьби за права жінок і міжнародний мир.

XS
SM
MD
LG