Доступність посилання

ТОП новини

Речниця МЗС Росії засумнівалася в авторстві заяви Керрі щодо Савченко


Марія Захарова, архівне фото
Марія Захарова, архівне фото

Речниця Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила, що має «великі сумніви у правдивості авторства» заяви державного секретаря США Джона Керрі, що суд і тримання під вартою в Росії українки Надії Савченко свідчать про неповагу Росії до міжнародних стандартів і російських зобов’язань за мінськими домовленостями.

Зокрема, вона стверджувала, що в мінських домовленостях «ані слова не сказано» про Савченко, і «ні під один описаний там випадок її справа не потрапляє»; мінські домовленості вимагають негайного звільнення всіх заручників і незаконно утримуваних осіб, але в Росії вже не раз заявляли, що, на думку Москви, Савченко не є заручником і утримується «законно».

Крім того, Захарова повторила низку давніх пропагандистських заяв із критикою самих США – як кажуть у Москві, через «російські жертви американського лівосуддя» (йдеться про громадян Росії, яких у США судять за підозрою в різних злочинах чи вже засудили, визнавши їхні злочини доведеними – на кшталт широко відомого торгівця зброєю всупереч міжнародним санкціям Віктора Бута», або ж через в’язнів, яких США тримають на базі в Гуантанамо тощо).

Серед іншого, вона стверджує, що загиблі на Донбасі працівники російського державного телеканалу, в убивстві яких Росія звинувачує Савченко, «були журналістами, які виконували в момент загибелі професійні обов’язки»; ті двоє нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, визнаних в Україні терористами, надаючи їм інформаційну підтримку.

Також Захарова заявила, що «публікація закликів звільнити підсудного за добу до суду є прямим тиском на суд із метою вплинути на його рішення».

7 березня державний секретар США Джон Керрі виступив із заявою, в якій він висловив глибоке занепокоєння через загальний стан і стан здоров’я Надії Савченко, яка з 3 березня тримає сухе голодування за ґратами в Росії. США знову закликають Росію негайно звільнити Савченко і повернути її до України, наголосив він. Керрі також заявив, що суд над Савченко і тримання її під вартою в Росії свідчать про неповагу Росії до міжнародних стандартів, а також до зобов’язань за мінськими домовленостями.

Тим часом уже у вівторок, 8 березня, з заявою схожого змісту виступив і віце-президент США Джо Байден.

На незвичну різкість дипломатії США останнім часом у справі Надії Савченко ще 6 березня звертав увагу її адвокат Ілля Новиков, коментуючи попередні заяви Державного департаменту США. «Держдепартамент США виступив із безпрецедентно різкою вимогою до Росію негайно звільнити її без ніяких умов. Американці поважають суд. Я не знаю інших випадків, щоб такі заяви робилися до вироку. Якщо йдеться тільки про порушення процедури, про політичні переслідування чи про питання гуманізму, висловлюються м’якіше й дипломатичніше. І загалом не часто. Тут щось цілком нове: повне заперечення легітимності суду – це майже ультиматум», – написав він у фейсбуці.

9 березня суд у Донецьку Ростовської області Росії має відновити розгляд справи проти української громадянки. На попередньому засіданні 3 березня Савченко мала виступати із заключним словом, але суддя несподівано зупинив засідання і переніс його на 9 березня. У відповідь Надія Савченко заявила, що відмовляється від прийому рідини на додачу до голодування, яке вона оголосила 18 грудня, і переходить на сухе голодування.

Її останнє слово тим часом оприлюднили в інтернеті, і в ньому Савченко заявила, що не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG