Доступність посилання

ТОП новини

Мати Надії Савченко вирушила на суд над дочкою до Росії


Марія Савченко, архівне фото
Марія Савченко, архівне фото

Мати народного депутата України Надії Савченко Марія Савченко вирушила до Росії, щоб бути присутньою 9 березня на суді над дочкою, повідомили українські засоби інформації.

Зокрема, агентство «УНІАН» наводить слова народного депутата Олексія Рябчина (фракція «Батьківщина», до якої належить і Надія Савченко), що разом із матір’ю українки до Росії вирушила і група народних депутатів України, «щоб підтримати нашу героїню».

Також телеканал «112 Україна» повідомив із аеропорту «Бориспіль» під Києвом, що Марія Савченко вирушає до Росії.

9 березня суд у Донецьку Ростовської області Росії має відновити розгляд справи проти української громадянки. На попередньому засіданні 3 березня Савченко мала виступати із заключним словом, але суддя несподівано зупинив засідання і переніс його на 9 березня. У відповідь Надія Савченко заявила, що відмовляється від прийому рідини на додачу до голодування, яке вона оголосила 18 грудня, і переходить на сухе голодування.

Її заключне слово тим часом оприлюднили в інтернеті, і в ньому Савченко заявила, що не визнає ні своєї вини, ні майбутнього вироку їй, ні самого російського суду над нею.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення, які нелегально перебували в Україні в лавах збройних проросійських сепаратистів, надаючи їм інформаційну підтримку, а також у замаху на вбивство групи сепаратистів і в незаконному перетині російського кордону. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії. Але суд не взяв до уваги цих доказів непричетності Савченко до інкримінованих їй Росією дій.

XS
SM
MD
LG