Доступність посилання

ТОП новини

США попередили, що ракетне випробування Ірану може бути порушенням резолюцій ООН


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Сполучені Штати Америки повідомили, що останнє ракетне випробування, про яке заявив Іран, може становити порушення резолюцій Ради безпеки ООН і відтак нового розгляду на Раді безпеки.

Як сказав речник Державного департаменту США Джон Кербі, він не може підтвердити самого факту випробувань, але попередив, що Вашингтон може вдатися до односторонніх чи міжнародних дій, якщо врешті підтвердиться порушення.

Речник Білого дому Джош Ернест, зі свого боку, заявив, що ракетне випробування не було порушенням ядерної домовленості Ірану з провідними країнами світу, але є принаймні одна резолюція Ради безпеки ООН, що таки могла бути порушена.

В ООН, зі свого боку, заявили, що ще вивчають повідомлення з Ірану про ці випробування і вирішують, чи потрібна реакція Ради безпеки на них. При цьому речник генерального секретаря ООН Стефан Дюжаррік нагадав, що для Ірану дуже важливо виконувати всі свої міжнародні зобов’язання.

Раніше у вівторок іранські засоби інформації повідомили, що в Ірані з кількох полігонів були здійснені випробувальні пуски ракет із високоточним наведенням далекосяжністю від 300 до 2 тисяч кілометрів. За повідомленнями, ці випробування, які здійснив Корпус вартових Ісламської революції – найелітніша військова структура, що є по суті паралельними збройними силами й опорою ісламського режиму Ірану, – «стали свідченням здатності Ірану стримати ймовірний напад противника і протистояти будь-якій загрозі».

А командувач аерокосмічних сил Корпусу бригадний генерал Амір Алі Хаджизаде заявив, що ніякі санкції не стримають Іран від розробки балістичних ракет.

Створення таких ракет для Ірану заборонене резолюціями Ради безпеки ООН. Коли минулої осені Іран здійснив випробування балістичної ракети точного наведення, здатної нести ядерну боєголовку, США запровадили через це проти Ірану низку нових санкцій, одночасно знявши інші санкції, накладені раніше у зв’язку з ядерною програмою, нагадавши Тегеранові, що те випробування стало порушенням міжнародних зобов’язань Ірану.

XS
SM
MD
LG