Доступність посилання

ТОП новини

Українці Португалії розпочали в Лісабоні безстрокову акцію на підтримку Савченко


Українці Португалії розпочали безстрокову акцію під посольством Росії в Лісабоні з вимогою негайного звільнення Надії Савченко.

Першим днем, у який місцева влада дозволила мітинг, стало 8 березня. Ініціатори твердять, що акція під російським посольством «тепер буде повторюватися кожного дня, скільки буде тривати голодування Надії».

Українські громадські організації в Португалії також звернулися з листами до президента та міністра закордонних справ Португальської Республіки з проханням їхнього термінового втручання в процес визволення Надії Савченко з нелегального ув’язнення в Росії.

9 березня, крім російського посольства, організатори планують поширити акцію також на площу Don Pedro IV (площа Россіу) в туристичному центрі Лісабона, де зазвичай увечері багатолюдно.

Відео Youtube-каналу Associação dos Ucranianos em Portugal

Акції на підтримку Надії Савченко цими днями відбуваються в багатьох країнах.

9 березня суд у Донецьку Ростовської області Росії має відновити розгляд справи проти української громадянки. На попередньому засіданні 3 березня Савченко мала виступати із заключним словом, але суддя несподівано зупинив засідання і переніс його на 9 березня. У відповідь Надія Савченко заявила, що відмовляється від прийому рідини на додачу до голодування, яке вона оголосила в грудні.

Надію Савченко, народного депутата України й делегата Верховної Ради в Парламентській асамблеї Ради Європи, в Росії обвинувачують зокрема у вбивстві 2014 року двох працівників російського державного телебачення на сході України. Російські прокурори вимагають позбавити українку волі на 23 роки.

Надія Савченко та її захист відкидають звинувачення і навели на суді численні докази того, що на момент загибелі російських журналістів її вже захопили в полон сепаратисти, які потім силоміць вивезли до Росії.

XS
SM
MD
LG