Доступність посилання

ТОП новини

Чубаров оголосив про формування «списку Чийгоза»


Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров

Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив про початок складання «списку Чийгоза», до якого планують включити осіб, відповідальних за політичні переслідування кримських татар і українців.

«Починаємо складати «список Чийгоза» – перелік осіб, відповідальних за політичне переслідування кримських татар і українців, за тримання їх під вартою і інші репресії. Можна писати просто тут, а також в особисті повідомлення. Обов’язкове вказування прізвища, імені та по батькові особи, що пропонується до цього список, її посада та коротке обґрунтування», – написав голова Меджлісу у Facebook 9 березня.

Після анексії Криму Росією на півострові російські силовики розпочали судити кримськотатарських активістів, які брали участь у мітингу прихильників територіальної цілісності України і протистояли активістам партії «Русское единство», якою керував на той момент нинішній російський голова Криму Сергій Аксьонов. За даними російського слідства, 26 лютого 2014 року через тисняву двоє мітингувальників загинули, 79 осіб зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня.

У цій справі судять і Ахтема Чийгоза, який вже понад рік перебуває в слідчому ізоляторі Сімферополя. Він, як і інші підсудні в цій справі, своєї провини не визнають і вважають цю справу політично мотивованою.

15 лютого на засіданні російського Верховного суду Криму вирішено відправити цю справу на дорозслідування.

Російський адвокат Микола Полозов повідомив, що 9 березня 2016 року минув термін перебування під вартою заарештованого в Криму заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Ахтема Чийгоза, захисником якого він є.

Правозахисний центр «Меморіал» в Росії визнав політв’язнями фігурантів «справи 26 лютого», які утримуються під вартою – Ахтема Чийгоза, Алі Асанова та Мустафу Дегерменджі.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав відповідний закон. Міжнародні організації визнали окупацію і анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу ввели ряд економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це «відновленням історичної справедливості».

XS
SM
MD
LG